Sremska Mitrovica – Prolećna setva je u punom jeku, a kiša koja je prethodnih dana padala i koja je najavljena za naredne dane obradovala je poljoprivredne proizvođače, jer uprkos činjenice da će ih usporiti sa setvom, usevima su neophodne zalihe vlage.

„Ovih nekoliko dana palo je oko 6 do 7 litara kiše po metru što je u ovom trenutku dovoljno za jedan kratak period. Dovoljno je za nicanje i održavanje useva, ali ne kada se gleda dugoročno“, rekao je Vladimir Vlaović, sekretar za poljoprivredu u Sremskoj privrednoj komori. Problem je što je tokom zime bilo jako malo vlage, tačnije podzemna vlaga je duboko, i još uvek se nije spojila sa nadzemnom, tako da na dubini od oko 30 do 50 cm imamo suvu zemlju, dodao je Vlaović.

Repa je već posejana, a u toku je setva suncokreta, soje, kukuruza koji je kod poljoprivrednih proizvođača koji su sa njegovom setvom krenuli i ranije već izbio iz zemlje.

Ukoliko ovo proleće bude sa manje padavina, prvenstveno u periodu kada je biljkama vlaga neophodna za razvoj, može se očekivati da će doći do smanjenja prinosa i njegovog kvaliteta.

You may also like