Sremska Mitrovica – U nastavku akcije na suzbijanju zloupotreba prilikom privatizacije, policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, Službe za suzbijanje kriminala i Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Sremskoj Mitrovici, uhapsili su:

1. D.Č. (1962) odgovorno lice AD „Centrosrem promet“ i „Centrosrem tekstil“ i Skupštine akcionara „Centrosrem tekstil“ AD iz Stare Pazove,
2. R.Đ. (1969), odgovorno lice AD ”Centrosrem promet“ i «Centrosrem tekstil» i Skupštine akcionara „Centrosrem promet“, suvlasnik i upravljač firme «MM 99»
3. Ž.Č. (1955), odgovorno lice AD „Centrosrem promet“ i «Centrosrem tekstil»
4. M.L. (1959) odgovorno lice AD ”Centrosrem promet“ i «Centrosrem tekstil»,
5. B.M. (1957), odgovorno lice AD „Centrosrem tekstil“
6. Ž.S. (1962), odgovorno lice AD „Centrosrem promet„ i suvlasnik i direktor „Pionir petrol“ DOO,
zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, falsifikovanje službene isprave, zloupotrebe ovlašćenja u privredi i građenje bez građevinske dozvole.
Sedmoosumnjičeni M.S. (1965), suvlasnik i direktor firme „Pionir petrol“, jutros je saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici.

Osumnjičeni su navedena krivična dela izvršili u periodu od 2005. do 2012. godine, na taj način što su u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe, bliske rođake i pravna lica u kojima su bili vlasnici, bez odluke skupštine akcionara privrednog društva „Centrosrem promet“ AD izvršili prodaju, ili izdali u zakup sebi kao fizičkim licima ili svojim privrednim društvima, ukupno 14 poslovnih objekata, po neuporedivo nižim cenama od tržišnih, a koje su potom, za svoj račun, kao novi vlasnici, odnosno zakupci, izdavali u zakup, ili prodavali bankarskim organizacijama, ili trgovinskim lancima po tržišnim cenama.
Proverama je utvrđeno da su sredstvima ovih firmi, nabavljana i luksuzna vozila koja su koristili osumnjičeni i članovi njihovih porodica i da su troškovi održavanja ovih vozila, finansirani sredstvima pomenutih firmi.

Protivpravna imovinska korist, pribavljena je i R.Đ. firmi „MM 99“ DOO u iznosu od 21.991.000 dinara, „Centrosrem tekstilu“ AD iz Stare Pazove u iznosu od 21.051.000 dinara i firmi DOO „Pionir petrol“ iz Stare Pazove, u iznosu od 28.422.062 dinara.

Osumnjičenom M.S, kao fizičkom licu, pribavljena je protivpravna imovinska korist u iznosu 24.675.000 dinara, a ostalim povezanim fizičkim licima u iznosu od preko 23.767.000 dinara
Na ovaj način, osumnjičeni su sebi i svojim privrednim društvima pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 112.541.057 dinara (preko 1.000.000 EUR) a sve na štetu privatizovanih privrednih društava „Centrosrem tekstil“ AD i „Centrosrem promet“ AD i oštetili manjinske akcionare, koje čine bivši i sadašnji zaposleni iz Stare Pazove.

Osumnjičeni su u zakonskom roku, uz krivičnu prijavu saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici. Nakon saslušanja osumnjičenih, Više javno tužilaštvo je predložilo pritvor za D.Č, R.Đ. i Ž.Č, a u odnosu na ostala osumnjičena lica izricanje mere zabrana prilaženja, sastajanja ili komuniciranja sa određenim licem.

Možda Vam se svidi i