Sremska Mitrovica – Iako se u medijima prethodnih dana pojavila vest da u Srbiji vlada nestašica uglja “kolubare” i “kostolca”, kao i da će zbog nestašice ugalj poskupeti, generalni direktor „Kolubare“ Milorad Grčić izjavio je danas, gostujući u jutarnjem programu RTS-a da će uglja za ogrev biti dovoljno za široku potrošnju, domaćinstva i da neće poskupeti.

„Domaćinstva koja se greju na ugalj ne treba da brinu, obezbeđeno je dovoljno uglja. Projektovali smo 200.000 tona sirovog uglja i 200.000 tona sušenog uglja“, rekao je Grčić.

Govoreći o potopljenim kopovima Veliki Crljani i Zapadna Tamnava, on je ponovio da se u Zapadnoj Tamnavi stvorilo jezero zapremine veće od Vlasinskog jezera, kao i da je u Velikim Crljanima počelo ispumpavanje vode sa 33 velike pumpe i da očekuje da će polovinom avgusta početi proizvodnja u tom kopu.

„Planirali smo da u septembru počne proizvodnja, ali će taj rok biti kraći i očekujem da u prvoj polovinom avgusta pokrenemo proizvodnju u Velikim Crljanima. To je još 20.000 tona uglja na dan. Sa postojećih 45.000 imaćemo dnevno 65.000 tona uglja od planskih 90.000 tona“, rekao je Grčić.

U Zapadnoj Tamnavi, kako kaže, situacija je složenija i postoje dve opcije za rešavanje problema: jedna je da se raspiše tender za ispumpavanje vode, a druga je da se taj posao obavi putem donacija.

„Mislim da će se to rešiti najkasnije do sledeće nedelje“, rekao je direktor „Kolubare“ i dodao da odluku mora da donese Vlada Srbije, kao i da je procena da će kompletan posao koštati oko 15 miliona evra.

Sezona nabavke ogreva za zimu je počela, a kako kažu iz jednog stovarišta uglja u Sremskoj Mitrovici, cene su još uvek prošlogodišnje.

Kako smo saznali, interesovanje Mitrovčana za ugalj je slabo, isto kao i prošle godine u ovo vreme, a problem je i što uglja trenutno nema dovoljno. Najtraženiji ugalj je sušeni i drveni iz Kolubare, a njega trenutno nema, kažu iz jednog mitrovačkog stovarišta, dodajući da se trenutno imaju za prodaju samo kameni ugalj koji se uvozi iz Bosne.
„Građani se interesuju za cene, pitaju da li će biti poskupljenja, ali slabo se kupuje u odnosu na prethodne godine“.

„Cene uglja su za sada iste i nema najava da će poskupeti ali, s obzirom na trenutnu nestašicu, moguće je da će se to i desiti“, kažu iz jednog mitrovačkog stovarišta, nadajući se da će se situacija promeniti pre početka grejne sezone i da će uglja biti u dovoljnim količinama.

Da podsetimo, tona sušenog uglja „kolubara“ se prošle godine prodavala po ceni od 12.000 dinara, dok je drveni bio jeftiniji i njegova cena je bila 7.000 dinara.
Kameni ugalj iz Banovića se prodavao po ceni od 13.200 dinara a kameni „đurđevik“ je koštao 14.400 dinara.
Među povoljnijim je bio stanarski lignit koji se prodavao po ceni od 8.400 dinara po toni.

Možda Vam se svidi i