Sremska Mitrovica – Epidemiološka situacija gripa u Sremu je idalje karakteristična za vanepidemijski period. Aktivnost virusa gripa je i dalje niska na teritoriji Srema.
Posmatrano po opštinama, trend obolevanja u porastu registrovan je na teritoriji Stara Pazova, dok je trend obolevanja stabilan ili u padu registrovan je na teritorijama ostalih opština.

Od početka 2014 godine, Odeljenje epidemiologije, Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, testiralo je na virus gripa devet osoba, od kojih je kod jedne osobe sa teritorije opštine Šid, potvrđena infekcija virusom gripa AH1N1pdm 09 , što predstavlja prvi autohtoni ( „domaći“ ) slučaj gripa na teritoriji Srema koji je laboratorijski potvrđen a kod jednog deteta sa teritorije opštine Ruma uzrasta 0-4 godine infekcija respiratornim sincicijelnim virusom, dok su dva uzorka u procesu virusološke obrade.

Laboratorijski su potvrđena i dva slučaja oboljenja od teške akutne respiratorne bolesti uzrokovane virusom gripa kod jedne osobe iz Stare Pazove (virus tipa A H3N2) i jedne iz Šida (virus tipa A H1N1 pdm 09) hospitalizovanih van teritorije sremskog okruga.

Analizu uzoraka je izvršio Institut za javno zdravlje Vojvodine.
Podsećamo:
grip se najčešće manifestuje visokom temperaturom, glavoboljom, jezom,
drhtavicom i bolovima u mišićima, suvim kašljem i kijavicom. Pacijenti koji imaju ove
simptome, posebno ako imaju neko hronično oboljenje, treba da se jave svom lekaru. Terapija je simptomatska (analgetici, antipiretici, vitamin C , dekongestivi) uz preporuku za unošenje puno tečnosti i mirovanje.

You may also like