U ponedeljak štrajk prosvete

Sremska Mitrovica – Zaposleni u prosveti koji su članovi četiri reprezentativna sindikata, počeće u ponedeljak 17. novembra štrajk, skraćenjem nastave na 30 minuta, rečeno je u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

strajk

Predstavnici sindikata sastaće se s ministrom Srđanom Verbićem, ali tvrde da bez obzira na ishod sastanka, neće odustati od štrajka.

Članica Predsedništva Unije Jasna Janković rekla je da će zaposleni u prosveti početi štrajk od ponedeljka, tako što će nastava u obe smene biti skraćena na 30 minuta. Kako je istakla, štrajk će sigurno početi bez obzira na sastanak koji će predstavnici Unije, sindikata “Nezavisnost”, Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije, sutra u 11 sati imati sa resornim ministrom prosvete Srđanom Verbićem.

“Mi smo otvoreni za razgovor i videćemo šta će da nam ponudi. Do sada nismo postigli dogovor”, precizirala je Janković, navodeći da je odluka o štrajku doneta “još” 29. oktobra i da ih u međuvremenu ministar nije kontaktirao.

Ona je istakla da su zahtevi zaposlenih u prosveti izuzeće od smanjenja zarada u javnom sektoru, donošenje zakona o platnim razredima za ceo javni sektor, kao i hitno otpočinjanje pregovora o posebnom kolektivnom ugovoru.

“Mi tražimo izuzeće od smanjenja plata, kada se već izuzimaju pojedine kategorije u javnom sektoru”, rekla je ona. Jasna Janković je kao primer navela policiju gde će se, kako je istakla, “prema najavi ministarke državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovočki”, kroz povećanje koeficijenata zarada anulirati
smanjenje.

“Ministarka Udovički nam je na sastanku u petak obećala jedinstvene platne razrede ne pre 2017. godine”, rekla je Jasna Janković. Sindikati će sutra u 9.30 držati konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o štrajku.

You May Also Like