U borbi protiv vrućine

Sremska Mitrovica – Temperature najavljene za naredne dane biće i preko 30 stepeni, za sutra i prekosutra najavljeno je da će temperatura stići do 34 podeoka na živinom termometru, leto već uveliko hvata zamah, a kako se najbolje izboriti sa vrućinom?

Ukoliko nemate klima uređaje i ne možete da provedete ceo dan u zatamljenoj i rashlađenoj sobi kako se ohladiti, ali da li je klima uređaj najbolje i jedino rešenje?

Klima uređaja su dobri, ali jedino ukoliko temperaturna razlika između temperature u rashlađenoj prostoriji i spoljašnje nije prevelika, jer za organizam pravi šok predstavlja kada nakon boravka napolju, na suncu gde je tempreratura preko 30 stepeni, uđete u rashlađenu sobu gde je temperatura 20 stepeni i niža. Isto tako šok za organizam je izaći i iz dobro rashlađene prostorije napolje, pre izlaska na spoljašnju temperaturu preporučljivo je nekoliko minuta provesti u nekoj nerashlađenoj prostoriji kako bi temperaturna razlika bila sve manja i telo se priviklo na više temperature. Optimalna razlika između spoljne i temperature u rashlađenoj prostoriji jeste 7 stepeni, a sve veće temperaturne razlike predstavljaju opasnost po zdravlje.

Za neke prostorije dovoljni su i samo ventilatori, tako da klima uređaji nisu svuda neophodni, ali ukoliko se odlučite za njih treba ih birati po veličini prostorije za koju su namenjeni, jer veći uređaj ne mora da znači i bolji učinak iste. Uveče držite otvorene prozore dok ih preko dana zatvorite kako topao vazduh ne bi ulazio i spustite roletne.

Tuširanje i kupanje što više puta u toku dana, mlakom vodom.

U toplim danima izuzetnu važnost ima pravilna ishrana, jer se većina vodi da su hladna jela i hladni napici rešenje. Potrebno je unositi osvežavajuće namirnice, i one koje stvaraju tečnost, kao što su salate, voće, ceđeni voćni sokovi, paradajz, tikvice, žitarice, krompir, orasi, kupus, šargarepa, izuzetno je neophodno uvek kraj sebe imati flašu vode, ili još bolje čaja, koji se pije rashlađen ili na sobnoj temperaturi. Količina tečnosti koja bi trebala da se unese u vrelim danima je 2,5 litre uz izbegavanje gaziranih pića i alkohola.

Preporučeno je da ukoliko nemate potrebe ne izlazite direktno na sunce u vremenskom periodu od 11:00 do 17:00 časova, a ukoliko se izlažete suncu koristite kreme za sunčanje sa visokim faktorima zaštite.

Ukoliko osetite glavobolju, mučninu, vrtoglavicu obavezno se javite lekaru.

You May Also Like