Sremska Mitrovica – Letnji period i visoke temperature čine pogodno vreme za razvitak mnogih bakterija u namirnicama koje koristimo, pa su za razliku od drugih perioda godine češća trovanja hranom.

Upravo iz ovog razloga tokom letnjeg perioda pojačane su inspekcijske kontrole objekata koje vrše prodaju i proizvodnju popularnih letnjih namirnica, prvenstveno se misli na sladoled, i druge mlečne proizvode, ali pored inspekcijskih kontrola nepohodno je da sami vodimo računa o onome što unosimo u naš organizam.

U lako kvarljive namirnice ubrajaju se: mleko, mlečni proizvodi (sir, kajmak, pavlaka), jaja, sosevi, prelivi pravljeni od jaja i mleka, za koje najčešće po mirisu možemo da ocenimo da li su pokvarene ili ne, međutim tokom leta ispravnost nekih namirnica je teže odrediti na osnovu izgleda i mirisa. Zbog velike količine vlage i visokih temperatura koje pogoduju razmnožavanju štetnih mikroba, proizvodi mogu biti pokvareni, a da to na prvi pogled ne deluje tako.

Uzroci trovanja i simptomi:

Najčešći uzročnici trovanja hranom su salmonele, kojih je poznato više od 500 različitih vrsta i tipova, a proširene su među životinjama koje čoveku služe kao izvor hrane, pa je zaraženo meso najčešći uzrok zaraze.
Simptomi trovanja počinju 12 do 24 sata nakon uzimanja zaražene hrane, i to naglo sa groznicom, povišenom temperaturom, bolovima u stomaku, povraćanjem i dijarejom. U većini slučajeva bolest traje nekoliko dana i uz dijetu prolazi sama.

Druga, nimalo ređa vrsta trovanja hranom, nastaje zbog delovanja toksina stafilokoka, bakterija koje iz disajnog sistema kliconoša mogu dospeti u hranu. Na pogodnim životnim namirnicama kao što su sladoled, kolači s kremom ili majonez, stafilokoke stvaraju poseban otrov, toksin koji je odgovoran za pojavu bolesti.
Prvi simptomi javljaju se već nakon tri do šest sati u vidu bolova u trbuhu, povraćanja i dijareje. Za razliku od salmoneloze, kod ovog oblika trovanja hranom telesna temperatura može biti samo neznatno povišena, a bolest traje samo 12 do 24 sata i prolazi dobro bez ikakvih komplikacija.

Treća vrsta trovanja hranom potencijalno je smrtonosna, a reč je o konzumiranju hrane koja je zagađena sporama bakterije Clostridium botulinum koja proizvodi toksin. Botulinum toksin može se naći u konzerviranoj hrani, a simptomi trovanja nastaju 12 do 36 sati nakon konzumiranja. Javlja se glavobolja, zamućen vid ili dvoslike, slabost mišića, pa i paraliza. Ovo je trovanje najčešće povezano s konzumiranjem neispravnih konzervi.

Lečenje:

U periodu nakon trovanja neophodna je dijeta na kojoj se zasniva i celokupni proces lečenja. Tokom dana se u nekoliko navrata piju manje količine čaja, najčešće od šipka, kamilice i crnog čaja. Od konkretnih obroka prvih dana su dozvoljeni samo supa i dvopek, a nakon što se želudac smiri preporučuju se kuvani pirinač, krompir pire i belo meso.

Prevencija:

Kako ne bi došlo do trovanja hranom popotrebno je voditi računa o tome da se namirnice nabavljaju na proverenim mestima, da su kontrolisanog porekla, obratiti pažnju na higijenu ruku, posuđa i prostorija u kojima se hrana priprema, pobrinuti se za to da termička obrada bude dovoljno duga, da se hrana u frižideru pravilno skladišti i, na kraju, izbegavanje višekratnog podgrejavanje jela.

Možda Vam se svidi i