Sremska Mitrovica – Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv raka.
Cilj obeležavanja ovog datuma je, pre svega, podizanje svesti o ovoj bolesti, prevencija, dijagnostikovanje na vreme i mogućnosti lečenja.

Rak je vodeći uzork smrti u svetu, odmah iza bolesti srca i krvnih sudova.
Svake godine više od 12 milina ljudi oboli od raka, a umire oko 7.6 miliona.

U Srbiji se svake godine otkrije neki oblik maligniteta kod oko 33.000 osoba, a godišnje od te bolesti umre oko 21.000 ljudi.

Žene najčešće obolevaju od raka dojke, debelog creva i grlića materice, a kod muškaraca su najčešći rak pluća, prostate i debelog creva.

Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica će brojnim aktivnostima tokom ovog i sledećeg meseca obeležiti Svetski dan borbe protiv raka, ali i mart mesec koji je svakako posvećen borbi protiv raka.

U petak, 07. februara u Domu zdravlja u Pećincima biće održano predavanje o malignim bolestima a već u utorak, 11. februara u Domu zdravlja u Šidu biće održano predavanje na istu temu.

Prim. dr. Nada Zec Petković, iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica je za radio Ozon rekla da svaki građanin treba da brine o očuvanju i unapređenju svog zdravlja, da redovno ide na preventivne preglede, i da je to osnovno što bi svako od nas trebao da uradi.

„Najvažnije je da usvojimo zdrave životne navike, da se pravilno hranimo, da budemo  fizički aktivni, izbegavamo faktore rizika (pušenje, alkohol, ne zdravu hranu, preterano izlaganje suncu…).
Kod malignih bolesti vrlo je važno rano otkrivanje, jer se samo dijagnostikovanjem na vreme može početi sa lečenjem“.

Prim. dr. Nada Zec Petković je podsetila da su od 1. januara 2014. godine u Domu zdravlja Sremska Mitrovica uvedena dva nova skrininga: skrining karcinoma dojke i skrining karcinoma debelog creva.

Skrining karcinoma dojke sprovodi se organizovanjem mamografskih pregleda kod zdravih žena uzrasta od 50 do 69 godina.

Skrining raka grlića materice podrazumeva testiranje Papanikolau testom (citološki bris materice) žena uzrasta od 25 do 64 godine.

Za skrining raka debelog creva radi se test na prisustvo krvi u stolici koje se ne vidi golim okom (imunohemijski FOB test) i kolonoskopija ukoliko ja ovaj test pozitivan, kod muškaraca i žena uzrasta od 50 do 74 godine.

Prevencija i rano otkrivanje su najuspešnije oružje u borbi protiv raka.
Zbog toga je važno je obaviti ginekološki pregled jednom godišnje, samopregled dojke jednom mesečno i pregled dojke kod izabranog lekara, nakon 45. godine, svake druge godine mamografiju, posle 50. godine skrining test ili pregled debelog creva, posle 50. godine skrining test ili pregled prostate, i za svaku promenu na koži na vreme se obratiti lekaru.

You may also like