Sremska Mitrovica – U organizaciji JKP“Vodovod“ Sremska Mitrovica danas je obeležen 22.mart svetski Dan voda. Na gradskom Trgu u centru grada održano je takmičenje u poligonu spretnosti za učenike petih razreda osnovnih škola sa teritorije grada Sremska Mitrovica ( „Sveti Sava“, „J.J.Zmaj“, „B.P.Pinki“, „J.Popović“ i „S.B.Paja“ ) i osnovne škole „D.R.Narod“ u Mačvanskoj Mitrovici i „T.V.Lebarnik“ u Laćarku pod nazivom „SVAKA KAP JE VAŽNA“.
Cilj manifestacije SVAKA KAP JE VAŽNA bio je da se kroz igru i sportske aktivnosti na simboličan način ukaže na važnost očuvanja vodnih resursa. S tim u vezi pripremljen je poligon spretnosti na kojem učenici kroz savladavanje prepreka trebali da pokažu šta mogu da učine – kako da vodu štite i štede, svaki dan, na svakom mestu i u svakoj prilici.

1978708_10152408565537150_1357117208_n

Prema propozicijama takmičenja ekipu su sačinjavala četiri učenika 5.razreda ( 2 dečaka i 2 devojčice ). Na poligonu su savladavali prepreke sa čašama vode. Cilj je bio da se sačuva što više vode koja se sipa u određeni sud za ograničeno vreme. U revijalnom delu programa svoju spretnost na poligonu pokazala su i deca predškolskog uzrasta.

„Vodovod“ je za sve učesnike ovog događaja obezbedio nagrade – sportsku opremu i rekvizite za nastavu fizičkog vaspitanja, koje je uručila Vesna Vladisavljević, tehnička direktorka JKP“Vodovod“. Ona je tom prilikom rekla da „Vodovod“ građanima Sremske Mitrovice obezbeđuje uredno vodosnabdevanje vodom visokog kvaliteta, konstantno unapređuje sistem ove komunalne delatnosti i čuva životnu sredinu i vodu kao prirodni resurs.“ Mi se trudimo da podigneno nivo svesti o značaju voda, kao i odgovornom ponašanju prema vodama naročito kod mladih, kroz ovakve akcije i saradnju sa osnovnim i srednjim školama“, rekla je direktorka Vladisavljević.

U ovoj igri pobedila je škola „Jovan Popović“,za koju su se takmičili Teodora Stojanović,Lea Prica, Savo Čulić i Darko Stoilković. Drugo mesto osvojila je škola „Jovan Jovanović Zmaj“ u sastavu Ana Savičević, Sara Bančević, Novak Miljević i Luka Drakulić, a treće – škola „Dobrosav Radosavljević Narod“ Mačvanska Mitrovica koju su predstavljali Rada Milošević, Anica Jakovljević, Uroš Đorđić i Aleksandar Vasiljević.

10014530_10152408560292150_945805174_n
Organizaciju manifestacije SVAKA KAP JE VAŽNA pomogli su Centar za kulturu Sirmiumart, Biblioteka Gligorije Vozarović i Atletski stadion, profesor fizičkog vaspitanja Aleksandar Prokić, kao i sve osnovne škole učesnici, njihovi direktori i profesori fizičkog vaspitanja.
Svetski Dan voda se obeležava svake godine od 1993. Tај dan je usvojen rezolucijom Ujedinjenih nacija u decembru 1992.godine kako bi se ukazalo na potrebu i važnost zaštite i očuvanja vode. Potrebe za vodom su na našoj planeti sve veće, a obnavljanje ovog resursa je dug i spor proces. Zato je briga o vodi zadatak svih nas.

Možda Vam se svidi i