Sremska Mitrovica – Toplotni udar i sunčanica su glavni neprijatelji našeg organizma u vrelim letnjim danima. Upravo zbog toga nije preporučljivo dugo izlaganje suncu u vremenskom periodu od 10 do 16 časova.

Ukoliko se svesno izlažete direktnim sunčevim zracima na kožu obavezno nanosite zaštitne kreme sa velikim zaštitnim faktorom, zaštitite glavu i unostite dosta tečnosti.

Šta je sunčanica?

Duže izlaganje glave suncu dovodi do sunčanice, posebno kada je potiljak direktno na visokoj temperaturi i pod uticajem sunčeve toplote. Naše telo se hladi radom kardiovaskularnog sistema i znojenjem. Kako bi znojenje bilo efikasnije za vreme velikih vrućina kroz kožu protiče znatno veća količina krvi koja hladi telo i tako štiti svoje najvažnije organe, posebno mozak. Ako nesmotreno izlažemo glavu uticaju sunca, temperatura u glavi se znatno povećava. Telo nastoji da rashladi mozak tako što više hladne krvi upućuje u glavu. Time dolazi do širenja krvnih sudova mozga i do naglog povaćanja njegove zapremine. To utiče na pojavu simptoma koji su jako slični potresu mozga i nisu nimalo bezazleni. Ozbiljni slučajevi sunčanice se mogu završiti nesvesticom pa i komatoznim stanjem.

Simptomi
– jaka glavobolja
– suva koža
– stalno povećanje telesne temperature
– vrtoglavica, nemir, pospanost i povraćanje
– zujanje u ušima, poremećaj vida, pa i nesvestica
– puls je ubrzan, a disanje plitko i ubrzano
– moguće i povećano znojenje putem kog se gubi znatna količina tečnosti i minerala, naročito kalijuma, koji je veoma važan za sve biohemijske procese u organizmu, pre svega u mozgu

Šta je toplotni udar?

Sličan je sunčanici i ne mora nastati kao posledica direktnog izlaganja suncu. Toplotni udar mogu dobiti radnici u pekari ili u industriji kraj visokih peći, kao i neoprezni vozači u pregrejanom automobilu, kamperi koji spavju u loše opremljenom šatoru ili mornari kraj pregrejanog brodskog motora.
Toplotni udar nastaje kao rezultat naglog, prekomernog povećanja telesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama. Obično se javlja kada je povećana vlažnost vazduha u vreme letnjih sparina, jer je u takvim uslovima otežano znojenje. U takvim uslovima temperatura tela stalno raste i doseže vrednosti i do 40. podeoka Celzijusove skale. Ovako visoka temperatura dovodi do disfunkcije centralnog nervnog sistema koja razultuje delirijumom, konvulzijama, pa i komom. Ukoliko ovakvo stanje potraje može doći do trajnih oštećenja i neuroloških poremećaja. Organizam se u ovakvoj situaciji brani sistemskom reakcijom, koja može prouzrokovati stanje šoka.

Simptomi
– malaksalost i grčevi
– vrtoglavica
– žeđ
– slabost
– prestanak znojenja
– jaka glavobolja
– zujanje u ušima, pulsiranje u grudima
– koža je suva i crvena
– puls je slab i jako ubrzan

Toplotni udar nastaje naglo i bez najave – iznenadnim kolapsom i padom krvnog pritiska. Ovo je težak akutni poremećaj, koji nastaje zbog prestanka termoregulacije organizma, a u najtežim slučajevima može uzrokovati komu i smrt unesrećenog. Zato je neophodna intervencija lekara.

Starije osobe, bebe i mala deca izuzetno su osetljiva na visoke temperature, te je preporučljivo da se pored pažnje tokom izlaganja suncu, posebna pažnja obrati i na odeću koju nose, kao i na ishranu.

Možda Vam se svidi i