Sremska Mitrovica – Vlada Srbije usvojila je, na predlog Ministarstva poljoprivrede, Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2014. godinu u skladu sa Zakonom o podsticajima.
poljoprivreda-radovi-prolecni-prolece-brazde-oranje-setva-sejanje-tanjug-jaroslav-pap-jpg_660x330
Sredstva će se raspoređivati za direktna plaćanja u odgovarajućim maksimalnim iznosima za podsticajne mere ruralnog razvoja i za posebne podsticaje.

Budžet Ministarstva poljoprivrede za 2014. iznosi 45,4 milijardi dinara od cega je 91 odsto namenjen subvencijama. Od ukupnih podsticaja koje Republika Srbije daje, 43 odsto izdvaja se za podsticaje u poljoprivredi.

Takozvanom krovnom uredbom o trošenju agrarnog budžeta, predviđeno je da poljoprivrednici dobiju 6.000 po hektaru i dodatnih 6.000 uz prikazivanje računa.

Za razliku od prethodne godine poljoprivrednici će, osim dizel goriva, moći da kupuju i seme i mineralno đubrivo (uz prikazivanje računa).

Iznosi će biti precizirani Pravilnikom koji će u najskorijem periodu biti sačinjen.

Uredbom je predviđeno povećanje podsticaja u stočarskoj proizvodnji – za tov jagnjadi sa 1.000 na 2.000 dinara po jagnjetu, za priplodne ovce i koze sa 4.000 na 7.000 dinara, za priplodne krmače sa 4.000 na 5.000.Povećana su i sredstva namenjena razvoju pčelarstva. Predviđen i nastavak finansiranja poljoprivrednih stručnih službi i mladih savetodavaca.

Usvajanje Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2014. godinu omogućava isplatu svih subvencija i premija u poljoprivredi i ruralnom razvoju tokom ove godine.

Ovih dana počeće i isplata zaostalog duga poljoprivrednicima.

You may also like