Sremska Mitrovica – Jul je mesec kada najveći broj zaposlenih ide na godišnje odmore i na putovanja, a kako ne bi imali neugodnih situacija i zdravstvenih problema, na putovanje je preporučljivo poneti najpotrebnije medikamente i preparate za prvu pomoć.

Pored hroničnih bolesnika koji moraju redovno da uzimaju određene terapije, lekove sa sobom na putovanja treba da ponesu i roditelji male dece, ali i svi drugi koji idu na put duži od 3 dana, prvenstveno ukoliko putuju izvan Srbije.

Stomačni problemi, alergije, ili povrede kože su najčešće zdravstvene tegobe koje se javljaju na putu.

Da bi se izbegli problemi sa stomakom na putu, treba posebno voditi računa o higijeni ruku, naročito kod dece, kao i o hrani koja se konzumira. Ukoliko ipak dođe do problema sa stomakom i probavome dobro je ukoliko imate probiotike “pri ruci” koji će rešiti ili bar umanjiti vaše problem. Ukoliko dođe do povraćanja i dijareje treba paziti da ne dođe do dehidratacije, treba unositi puno tečnost i soli.

Za probleme sa alergijom treba poneti lekove koje je lekar već propisivao u sličnim situacijama. Ako se alergija neočekivano javi, trebalo bi, ipak, konsultovati lekara u mestu odmora. U nekim slučajevima alergije dovoljno samo ukloniti uzrok, pa da se stanje i bez lekova spontano popravi. Treba voditi računa da dezodoransi, parfemi, pa i neki lekovi koji se stalno uzimaju, mogu da dovedu do alergijskih reakcija usled intenzivnog izlaganja suncu.

Za mučninu i protiv povraćanja tokom putovanja koristite neki od antiemetika (dramamin, dimigal) koji se uglavnom piju pola sata pre putovanja i mogu se uzeti nekoliko puta na dan.

Antibiotike ne treba da nosite, jer svakako ne možete da ih pijete bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Za povrede kože treba pri ruci imati neko dezinfekciono sredstvo, pakovanje sterilne gaze, flaster, hanzaplast i zavoj.

Na putovanju je dobro imati i tablete protiv bolova, kao i za skidanje povišene temperature.

Ukoliko budete prinuđeni da u stranoj zemlji tražite određeni lek, neophodno je da znate da naziv medikamenta ne mora svuda da bude isti. Zato bi trebalo da zapamtite internacionalo (generičko) ime, koje je ispisano manjim slovima i u zagradi na svakoj kutiji. Takođe, morate da znate u kom obliku treba da bude lek (tablete, kapsule, sirup), i jačinu u miligramima.

Možda Vam se svidi i