Sremska Mitrovica – Facebook je već nekoliko godina unazad najpopularnija i najzastupljenija društvena mreža na svetu, pa i kod nas.

Prema podacima koje je facebook objavio u Srbiji trenutno ima preko 3,5 miliona korisnika, na taj broj dodaje se i broj lažnih profila kojih je prema statistici koju je objavio facebook ima između 209 000 i 340 000 hiljada, što nas dovodi do brojke od 3,8 miliona otvorenih profila na ovoj društvenoj mreži u Srbiji.

Topic - Facebook

Promene koje se uvode na ovoj mreži su česte, ali postoji nekoliko stvari koje se preporučuju da se nikada ne objavljuju kako na ovoj, tako ni na drugim društvenim mrežama.

Pre svega, najvažnije stvari koju ne bi trebalo nikako da objavite na društvenim mrežama jeste datum rođenja, broj telefona i mesto stanovanja.

Prost razlog jeste mogućnost zloupotrebe ovakvih podataka, razne kriminalne radnje i krađe identiteta koje su u „virtuelnom svetu“ mnogo učestalije nego u realnosti. Vaš datuma rođenja i još nekoliko ličnih podataka je sasvim dovoljno da neko ukrade vaš identitet. Da bi izbegli tako nešto preporučljivo je da ukoliko objavljujete vaš datum izostavite godinu rođenja.

Rizik koji sa sobom nosi objavljivanja adrese na kojoj živite jeste u najvećoj meri u tome da postoji šansa ukoliko odete na odmor neko vas opljačka, pre svega jer se najviše slika postavlja sa odmora, što potencijalnim lopovima jasno daje do znanja da niste kod kuće. Broj telefona postavljen na fejsbuku omogućava da dođe do raznih uznemiravanja, ali i otkrivanja vaše lokacije.

Pored ove tri najvažnije stvari na društvenim mrežama nije preporučljivo postavljati stvari sa posla, kao, statuse veze, provokativne fotografije koje mogu privući na vas pažnju osoba devijantnog ponašanja, seksualne manijake i druge osobe sa poremećajima ličnosti.

Možda Vam se svidi i