Sremska Mitrovica – Jedna od najvećih kulturnih manifestacija u Sremskoj Mitrovici, XI po redu međunarodni festival folklora „Srem Folk Fest“ održaće se u Sremskoj Mitrovici od 9. do 12. avgusta.

Plakat 1

Festival će se održati na dobro poznatom lokalitetu antičkih rimskih iskopina na Žitnom trgu, uz značajne vizuelne promene u ambijentu i scenografiji u odnosu na prethodne godine.

Publici će se u četiri festivalske večeri predstaviti 14 ansambala iz 10 država, a nastupiće više od 600 učesnika. Ove godine pored ansabmala iz Turske, Bugarske, Grčke, Slovenije, Slovačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, mitrovačkoj publici po prvi put predstaviće se ansambli iz Gruzije, Litvanije, kao i sa Kosova i Metohije, iz Leposavića. Svakog dana Festival publici će se predstaviti i po jedan mitrovački ansambl, i to ansambl “Branko Radičević”, ansambl DNUK “Kolomejka”, HkC “Srijem – Hrvatski dom” i MKD “Srem”.

Defile učesnika zakazan je za 19:30 od zgrade SDK do centra grada, i Žitnog trga, a prvi festivalski koncert počinje u 20:30 časova. Nakon ovog koncerta na festival nastupiće i mitorvački bend Šesto čulo.
Čast da otvori jedan od najvećih festival ovog tipa u Srbiji imaće gradonačelnik Sremske Mitrovice, Branislav Nedimović.

„Ove godine festival će biti obogaćen i nizom pratećih programa i dnevnih sadržaja: prodaja suvenira, rukotvorina, narodnih nošnji, vina i sremačkih specijaliteta. Umetnici “Ulice slikara” svakog dana će priređivati kreativne radionice, interaktivne izložbe, a na gradskoj plaži održaće se i “Javni čas slasa plesa”. U sklopu Festivala ove godine održaće se i drugi po redu Festival malih tamburaških sastava ”Od begeša do prima” koji će okupiti nekoliko vojvođanskih tamburaških orkestara, rekao je za radio Ozon, direktor Sirmium Arta i direktor Festivala Petar Samardžić.

Ovogodišnju “Srem Folk Fest” imaće i humanitarni karakter, s obzirom da je organizator obezbedio narodnu nošnju kao donaciju gostujućem ansamblu iz Bijeljine čiji su kostimi stradali u poplavama. Takođe, tri gostujuća ansambla će treće veče posetiti Obrenovac.

Organizator Festivala je Centar za kulturu „Sirmiumart“, a pokrovitelj Festivala su Grad Sremska Mitrovica i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Saradnici na pratećim programima Festivala su Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica, Kancelarija za mlade, “Ulica slikara” i Ustanova za negovanje kulture “Srem”.

folk fest

Do sada na “Srem Folk Festu” tokom jedne decenije koliko se festival dugo održava, nastupilo je preko 6000 učesnika iz 60 zemalja.

Možda Vam se svidi i