Sremska Mitrovica – Učenici osmog razreda osnovne škole sutra se raspuštaju, ali pre letnjeg raspusta osmake čeka završni ispit i upis u srednje škole.

Prema saopštenju iz Ministarstva prosvete školska godina neće biti produžena zbog vanredne situacije, a mala matura polagaće se onako kako je i planirano.
Završni ispit za školsku 2014/2015. godinu učenici osmog razreda će ove godine polagati 16. 17. i 18. juna.

Prvobitno je održano probno testiranje  9. i 10. maja čiji će rezulčtati u potpunosti biti poznati do 13. juna.
U većini osnovnih škola u Sremskoj Mitrovici nastavnici su zadovoljni urađenim testovima, mada, kako neki kažu, moglo je da bude i bolje.
Mlađen Poznanović, direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Sremske Mitrovice je rekao da su rezultati probnih testova solidni i da su đaci spremni za polaganje završnih ispita.

Đaci osmih razreda iz Pinkijeve škole su dobro obavili posao, i uz savet da pažljivije čitaju zahteve u zadacima kombinovanih testova, takođe su spremni za polaganje 16. 17. i 18. juna.

U ponedeljak, 16. juna osmaci će polagati završni ispit iz srpskog (maternjeg) jezika, u utorak, 17. juna iz matematike, a u sredu, 18. juna kombinovani test, koji sadrži pitanja iz pet predmeta – istorije, biologije, geografije, fizike i hemije.

Upis u srednju školu će se bodovati na osnovu uspeha u prethodnom školovanju sa 60 bodova, kao i rezultata na završnom ispitu, gde će samo ove godine srpski i matematika nositi po 16 bodova, a kombinovani test maksimalnih 8.

Završni ispit ove godine polagaće ukupno 69.530 učenika, a slobodnih mesta u srednjim školama ima 77.953, odnosno 8,7 odsto više nego što ima “osmaka”.

Možda Vam se svidi i