Sremska Mitrovica – Dvorac u Beočinu poznatiji kao Špicerov ili Dvorac duhova dobio je novog vlasnika za narednih 50 godina. Nakon tendera, komisija opštine Beočin za sprovođenje davanja u zakup dvorca prihvatila je jedinu pristiglu ponudu koju je dostavio Kulturni forum iz Sremske Mitrovice.

1514002-24

Plan je da se u obnovljenom dvorcu otvori muzej narodnih nošnji podunavskih regija, restoran s vinotekom ili pivotekom, suvenirnice, biblioteka, hostel, te kancelarije za potrebe raznih domaćih i međunarodnih turističkih agencija i predstavništva.

Polovinom sledećeg meseca potpisaćemo ugovor s opštinom Beočin, a adaptacija dvorca kreće s proleća. Za tri godine dvorac bi trebalo da blesne u punom sjaju, a za čitav projekat trebaće nešto više od 1,5 miliona evra – rekao je Radomir Jovelić Višorov, predsednik Kulturnog foruma i rukovodilac nacionalnog centra.
Zamak u Beočinu jedan je od najlepših secesionističkih zamkova u ovom delu Evrope. Ukrasi na fasadama, zmajolike i zmijolike glave, kao da su ispale iz nekog ponoćnog vašara duhova, što je dovoljno za razne sremačke legende. Najpoznatija je ona o graditelju čije se ime dugo nije moglo saznati. Tek pre tridesetak godina, kada je započeto restaurisanje zamka, u ohlađenom pepelu gipsane peći pronađen je pergament na kom je bilo zapisano sledeće: Po sjaju njegovih očiju bih rekao da dolazi sa Dalekog istoka. Zove se Nador. Otkad je stigao, nije progovorio ni jednu jedinu reč – samo ćuti i gnječi gips za fasadu i ukrase na zamku.

Nepoznati autor ovog zapisa posle se divi tom “sedmoprstom mračnjaku koji sa poslom prekida jedino kada se moli”. Po legendi njegov život nije završio slavno, pretvorio se u golubiji izmet pošto je prethodno zgnječio belog goluba.

Dvorac je inače sagradila porodica Špicer 1898. godine a projektovao Imre Štjandl. Ede Špicer je bio jedan od vlasnika Beočinske fabrike cementa.

You may also like