Reprezentativni sindikati javnog sektora na nivou Srbije izrazili su u ime svih zaposlenih ogorčenje zbog smanjenja plata.

Sindikati su najoštrije osudili tu „privremenu meru“, koja će, kako tvrde, trajati duže od tri godine.

„Sindikat nije protiv mera štednje, ali ne selektivno, nego jednako za sve. Pokrenuti štrajkovi policije i prosvete su samo početak talasa nezadovoljstva i štrajkova zaposlenih u javnom sektoru“, piše u zajedničkom saopštenju sindikata.

Saopštenje su potpisali Sindikat zaposlenih u pravosudnim organima Srbije, Sindikat kulture Srbije, Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije, Sindikat zaposlenih u zdratvstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat uprave Srbije.

Sindikati javnog sektora smatraju da bi se mnogo veći efekti postigli da je država uvela sivu ekonomiju u legalne tokove, jer se godišnje na sivom tržištu „obrne“ 480 milijardi dinara.

Sindikati su istakli i da bi značajnije efekte dale mere poput povećane naplate nenaplaćenih poreza i doprinosa, posebno „tajkunskih preduzeća“, jer nenaplaćeni dug po tom osnovu iznosi 50 milijardi dinara, zatim smanjenje izdvajanja za političke partije, smanjenje broja nepotrebnih agencija.

Mnogo veći efekti postigli bi se i prestankom nekontrolisanog političkog zapošljavanja u državnim organima i javnim službama i smanjivanjem plata direktora agencija i javnih preduzeća koji imaju „veće plate od premijerske“, naveli su sindikati.

Možda Vam se svidi i