Sremska Mitrovica – Danas je u gradskoj kući Sremske Mitrovice održan prvi u nizu sastanaka u Srbiji u okviru NET –AGE projekta.

Današnji sastanak predstavlja i uvod u posetu Sremskoj Mitrovici pedesetočlane delegacije šest zemalja jadranskog regiona učesnica projekta, koja će nakon završene petodnevne posete obići još nekoliko gradova u Vojvodini.

NET – AGE projekat jeste jednoipogodišnji projekat koji ima regionalni karakter, u Srbiji regija koja učestvuje u projektu jeste AP Vojvodina.ž

Pored Vojvodine, u projektu učestvuju još regije pet zemalja jadranskog regiona, a to su regije Slovenije, Crna Gore, Hrvatske, Albanije i Italije.

IMG_1044

„Mi možemo puno da naučimo od država koje učestvuju u projektu, a koje su članice Evropske Unije, o određenima principima, načinima, zakonitostima i da usklađujemo našu zakonsku regulativa vezanu za pitanje starih“, rekla je Kristina Miščević, reprezent udruženja Caritas iz Sremske Mitrovice i partner na NET – AGE projektu.

IMG_1046

NET-AGE je projekat je koji se fokusira na sticanje novih znaja neophodnih za efikasnu saradnju između javnog i civilnog sektora u okviru organizovanja podrške starijim licima.

Cilj NET – AGE programa jeste podržavanje međunarodne mobilnosti profesionalaca koji su uključeni u planiranje, organizovanje, upravljanje i unapređenje procesa i usluga namenjenih starijim osobama i njihovim porodicama, kao i jačanje kapaciteta za održivi razvoj jadranskog regiona fokusirajući se na inovativne socijalne i zdravstvene usloge koje podstiču aktivno starenje i samostalnost starijih lica.

U ovaj projekat uključeno je 14 organizacija iz šest država, uključeni su: Jedinica za implementaciju socijalnog planiranja – odeljenje za zdravstvo i socijalnu zaštitu iz Italije i Sviluppo Marche – tehnički sekreterijat, grad Split (Hrvatska), Udruženje MI (Split, Hrvatska), Regionalni savet grada Lezha (Albanija), Caritas Albanija, Institut za javno zdravlje (Crna Gora), Udruženje za demokratski prosperitet – ZID (Podgorica, Crna Gora), Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu (Srbija), Novosadski humanitarni centar NSHC (Srbija), opština Kanal ob Soči (Slovenija), Savez udruženja penzionera – ZDUS (Slovenija) i predstavnici regije Emilia Romagna (Italija).

Nosilac projekta na nivou Srbije jeste Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu.

Saradnik na projektu je Evropski centar iz Brisela, a ceo projekat je finansiran od strane Evropske Unije i Patriatik programa.

Možda Vam se svidi i