Roditelji ne žele da vakcinišu svoje ćerke protiv HPV virusa

Sremska Mitrovica – U periodu od 17. do 24. novembra u okviru programa “Prevencija HPV infekcija kod devojčica školskog uzrasta u AP Vojvodini” u svakoj osnovnoj školi u Vojvodini sprovedena je anonimna anketa i informisanje roditelja/staratelja o preporučenoj imunizaciji protiv HPV infekcija. Rezultati anonimnog anketnog istraživanja dostavljeni su tokom prošle nedelje Pokrajinskom sekreterijatu za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.

U 334 vojvođanske škole distribuirano je 9477 informativnih letaka sa upitnikom, od kojih je 4992 vraćeno sa zaokruženim “DA”, najverovatnije bih dao pristanak za vakcinaciju svoje ćerke protiv HPV. Odgovorom NE ZNAM da li bih dao pristanak za vakcinaciju dalo je 28% ispitanih. Odgovor NE, najverovatnije ne bih dao pristanak, dalo je 42,9% roditelja/staratelja.

Uzimajući u obzir procenat negativnih odgovora roditelja/staratelja devojčica uzrasta petog razreda osnovne škole, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo u ovom trenutku neće predložiti donošenje posebnog programa zdravstvene zaštite imunizacije protiv humanog papiloma virusa.

Anketom se došlo do zaključka da je neophodno dodatno informisanje roditelja/staratelja, kao i devojčica o problemima koje humani papiloma virus izaziva, načinu prenošenja, simptomima infekcije, posledicama, kontraindikacijama i nuspojavama imunizacije.

You May Also Like