Regionalna deponija počinje sa radom nakon praznika

Sremska Mitrovica – Odmah nakon prvomajskih praznika očekuje se zvanični početak rada regionalne deponije „Srem –Mačva“.

Krajem januara ove godine ishodovana je dozvola za probni rad koju je izdao Pokrajinski sekreterijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine. Njom su se stekli uslovi za stavljanje u funkciju regionalne deponije.

Deponija se nalazi na oko 5 kilometara udaljenosti od Sremske Mitrovice, u blizini reke Save i Mancelovog kanala, na području sela Jarak. Površina deponije iznosi oko 14 hektara, a na njoj će biti odlagan isključivo komunalni otpad.

Prema rečima Ivana Artukov, šefa regionalne deponije „Srem- Mačva“ vek trajanja deponije koji je predviđen i iznosi 9 godina, izgradnjom sistema za separaciju sekundarnih sirovina i uvođenjem primarne separacije produžiće se na 12 godina, a izgradnjom druge kasete vek trajanja deponije moguće je produžiti i na 25 godina.

Ukupna vrednost regionalne deponije iznosi 6.320.000 evra, a u njenom finansiranju učestvovali su: EU sa donacijom od 5.020.000 evra kroz program za razvoj opština i gradova MISP, gradovi sa 1.000.000 evra, dok je 300.000 evra obezbeđeno preko nekadašnjeg Eko fonda ministarstva za zaštitu životne sredine.

Ovim projektom omogućeno je ekološko odlaganje otpada za više od 200.000 građana.

You May Also Like