Reciklažna ostrva biće postavljena do kraja godine

Sremska Mitrovica- U stambenim naseljima u Sremskoj Mitrovici prošle nedelje počela je izgradnja reciklažnih ostrva, a kako su najavili iz Javnog komunalnog preduzeća „Komunalije“, radovi bi trebali biti gotovi do kraja ove godine.

Reciklažna ostrva biće postavljena u okviru projekta prekograničnog programa Hrvatska – Srbija 2007 – 2013 pod nazivom „THE CASE FOR ZERO WASTE“- STVARANJE DRUŠTVA BEZ OTPADA i u Sremskoj Mitrovici biće ih ukupno 32.

Svako stambeno naselje će imati reciklažno ostrvo koje će sadržati tri tipska kontejnera namenjena odlaganju različite vrste reciklabila.

Plavi kontejner biće namenjen za odlaganje papira, žuti za odlaganje plastične ambalaže a crveni za karton.

Iz „Komunalija“ ističu da ovim projektom lokalna samouprava želi doprineti zaštiti životne sredine i da će na ovaj način, građani direktno učestvovati u odvajanju otpada i tako poboljšati uslove za život.

ostrvo2

“Stvaranje društva bez otpada” naziv je projekta koji je Unikom krajem decembra počeo partnerski sprovoditi sa JP “Komunalije” iz Sremske Mitrovice.
Reč je o programu dodele nepovratnih sredstva EU u okviru IPA projekta prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija, sa ciljem povećanja stope prikupljenog otpada kroz unapređivanje mehanizma prikupljanja i upravljanja otpadom.

Zbrinjavanje komunalnog ili kućnog otpada postalo je jedno od najprisutnijih problema današnjice na šta ukazuje neprestani porast količine proizvedenog otpada, hroničan nedostatak uređenih deponija, mnogobrojni slučajevi zagađivanja zemlje, vode i vazduha, te nepostojanje razvijene ekološke svesti ukupnog stanovništva.

Projekat je finansiran sredstvima Evropske Unije i njegova realizacija će trajati dve godine. Ukupna vrednost projekta je 676.170,24 EUR.

Funkcionalni partneri na projektu su JKP „Komunalije“ Sremska Mitrovica, Republika Srbija i komunalno preduzeće „Unikom“,Osijek, Republika Hrvatska.

You May Also Like