Prolećna setva pri kraju

Sremska Mitrovica – Obilne padavine prethodnih dana jesu usporile i odložile kraj prolećne setve, ali usevima su dobrodošle.

Prema rečima Vladimira Vlaovića, sekretar za poljoprivredu u Sremskoj privrednoj komori za sada je dosta sa kišom. „Zemlji i usevima koji su bili „žedni“ sada je sasvim dovoljno vlage za klicanje i dalji rast, ono što je usevima sada potrebno jesu više temperature i sunce“.

Ukoliko u narednom periodu bude lepo vreme, sa temperaturama prosečnim za ovo doba godine, usevi imaju sve uslove da budu zdravi, i ostvare dobre prinose.

Što se tiče same setve, ona je već na samom kraju, u toku ove i sledeće nedelje očekuje se i njen zvanični kraj. Od poslednih poljoprivrednih kultura koje se poslednje sejane šećerna repa biće posejana na 14, 475 ha, suncokret na 8, 120 ha, soja na 22, 093 i kukuruz merkantilni na 107, 580 hektara površine na sremskim poljima.

Za kraj, Vlaović savetuje sve poljoprivrednike da svoje zasejane njive obiđu, i obrate pažnju na eventualne bolesti useva koje su se mogle prethodnih dana javiti, kako bi ih tretirali na vreme ukoliko do sada to nisu uradili, prvenstveno ističući bolest

You May Also Like