Sremska Mitrovica – U vreme kada osmaci i njihovi roditelji najviše razmišljaju o upisu u srednju školu, i odabiru budućeg zanimanja malu pomoć pruža projekat „Profesionalna orijentacija u Srbiji“.

Projekat „Profesionalna orijentacija u Srbiji“ sprovodi nemačka organizacija za međunarodnu saradnju „GIZ“, u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije.

Cilj projekta je da osposobi mlade da promišljeno, valjano i realno odluče o izboru zanimanja a potom i obrazovanja, da planiraju karijeru i uključe se u svet rada. Ovaj projekat, koji uspostavlja održiv i funkcionalan sistem profesionalne orijentacije, biće sproveden u svim osnovnim školama i kancelarijama za mlade u Srbiji u periodu od 2011. do sredine 2015. godine.

Projekat obuhvata učesnike iz različitih sektora, jer je uspostavljanje funkcionalnog i održivog sistema profesionalne orijentacije u interesu celog društva. Takođe, projekat osnažuje mlade ljude da budu aktivni građani koji učestvuju u stvaranju bolje budućnosti za sebe, ali i šire zajednice. Projekat se zasniva na vrednostima i principima politike jednakih mogućnosti za sve mlade ljude bez obzira na njihovu rodnu, versku, nacionalnu, i rasnu pripadnost, a zasniva se na dve komponente: školska i vanškolska. U okviru školske komponente, školski timovi kreiraju radionice iz oblasti profesionalne orijentacije. U okviru vanškolske komponente u kancelarijama za mlade, mladi se kroz vršnjačku edukaciju osposobljavaju da nauče kako se bira zanimanje, planira karijera i traži posao.

Pored mnogobrojnih osnovnih i srednjih škola širom Srbije koje su se priključile projektu, u njemu učestvuje i nekoliko škola sa područja opštine Sremske Mitrovice, a to su: osnovna škola „Jovan Popović“, osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“, osnovna škola „Boško Palkovljević Pinki“, osnovna škola „Sveti Sava“ iz Sremske Mitrovice, kao i osnovna škola „Dobrosav Radosavljević Narod“ iz Mačvanske Mitrovice, osnovna škola „Branko Radičević“ iz Kuzmina, osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Martinaca i osnovna škola „Triva Vitasović Lebarnik“ iz Laćarka.

You may also like