Sremska Mitrovica – Ukoliko još uvek niste okitili jelku, s obzirom da je do Nove godine ostalo još samo nekoliko dana, pravo je vreme da to učinite.

Za one koji se još dvoume između kićenja prirodne i veštačke jelke najbolje je da razmisle o nekoliko stvari, pre svega o veličini jelke, prostoru gde je žele postaviti, da li ukoliko žele prirodnu jelku da okite za predstojeće praznike, nakon njih imaju mesto na kome će jelku posaditi i sličnim stvarima.

Najjednostavnije svakako jeste okititi veštačku jelku, za to postoji nekoliko razloga, praktičnije su, lako ih je postaviti, ali i ukloniti, lakše se održavaj i ne morate misiti šta kasnije sa njom da radite, jer je jednostavno sklopite i odložite.

046160 Aqualing Namenski-predmet

Kvalitetne veštačke jelke su danas tako dizajnirane da je gotovo nemoguće uočiti razliku, možda tek pipanjem iglica. Njihova prednost je i ta što možete da odaberete željenu boju, u skladu sa enterijerom prostorije gde je želite postaviti.

Što se tiče ponude, ona je svakako raznovrsna, pa se tako mogu naći od izuzetno malih do zaista velikih jelki, različitih boja i cena. Najjeftinije svakako ćete proći u kineskim radnjama, tu u zavisnosti od veličine jelku možete kupiti za minimum 200 i maksimum 4.5000 dinara.

22412

Naravno i prirodna jelka ima svoje prednosti, od prirodnog mirisa borovine, do mogućnosti da jelka nakon praznika ukrasi vaše dvorište.

Sa pravom negom i pažnjom, prirodna jelka sa busenom može da izdrži i posle praznika i trajaće godinama posađena u vašem dvorištu. Možete odabrati između više vrsta novogodišnjih „jelki“: duglazija, smrča, Pančićeva omorika, kedar, kao i prava jelka (Abies Alba). Kada birate drvo, birajte sa pravim stablom, sa svežim granama (da ne puca pri savijanju) i sa jakom zelenom bojom iglica jer žute ili bledozelene iglice znače manjak svetlosti prilikom rasta. Svežinu ćete proveriti povlačenjem iglica i što su čvršće iglice, to je svežija biljka.

Ukoliko se odlučite za prirodnu jelku, kada je donesete u kuću prvo odsecite dva do tri centimetra od dna stabla da biste uklonili sasušeni deo i da bi jelka mogla da upija vodu. Stavite drvo u robustan, masivan stalak ili u kofu napunjenu šljunkom i dolijte vode koliko je potrebno. Ne stavljajte jelku u zemlju ili sitan pesak jer oni mogu da zapuše njene pore.

Cena prirodnih jelki u Sremskoj Mitrovici kreću se između 500 i 2500 dinara, a cena takođe zavisi prvenstveno od veličine, a zatim i vrste jelke.

prirodna jelka

Možda Vam se svidi i