Sremska Mitrovica – Manji prinosi pšenice ove godine, prati i manja otkupna cena.

Prema informacijama Produktne berze u Novom Sad tokom prošle nedelje najviše se trgovalo pšenicom i to po prosečnoj ceni od 17,28 dinara po kilogramu.

Prema kalkulacijama proizvođača ove poljoprivredne kulture, trenutna otkupna cena nikako im ne ide na ruku. Da bi isplatili sve troškove proizvodnje realna cena bi trebala da se kreće između 21 i 23 dinara po kilogramu.

„Svi koji po ovoj trenutnoj ceni prodaju pšenicu, a ima ih bar u mom okruženju dosta, verujem da su na to primorani, jer postoji realna šansa da u jesenjim i zimskim mesecima otkupna cena bude viša, pa se može ostvariti i veća dobit. Problem je u tome da jako mali broj poljoprivrednih proizvođača može sebi da priušti da mu žito „sedi i čeka“ bolje dane“, rekao nam je Vlada iz Salaša Noćajskog. On je još dodao da je ovogodišnji prosečni prinos na njegovim njivama bio oko 5,5 tona, dok je prošle godine prosečan prinos bio za oko dve tone viši, tačnije oko 7,5 tona i da sama ta činjenica govori o (ne)uspehu ovogodišnje setve i žetve.

You may also like