Sremska Mitrovica – U Carskoj palati u Sremskoj Mitrovici danas je održana zvanična prezentacija restauriranog mozaika sa predstavom Merkura, rimskog boga trgovine.

Prezentaciji su prisustvovali visoki zvaničnici, predstavnici institucija koje su finansirale i vodile Projekat restauracije mozaika antičkog Sirmijuma:
ambasador SAD u Srbiji, Majkl Kirbi, Dejan Ristić, državni sekretar Ministarstva kulture Republike Srbije, Mirjana Andrić, direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, Branislav Nedimović, gradonačelnik Sremske Mitrovice, Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Sremske Mitrovice, naučni konsultant na ovom Projektu, profesor Majkl Verner sa Univerziteta u Olbeniju, Državni univerzitet u Njujorku, ujedno i moderator prezentacije i glavni konzervator i Vladimir Bulajić, koji je predstavio dosadašnje konzervatorske radove.
IMG_1920

Mozaik koji je danas predstavljen javnosti potiče iz kasnog III veka nove ere, kada je, za vreme vladavine cara Dioklecijana, građena i Carska palata.
Ovaj restaurirani mozaički pod, koji se nalazi u rezidencijalnoj prostoriji 16, predstavlja jedini figuralni mozaik od skoro 350 kvadratnih metara mozaičkih podova koji su otkriveni u Carskoj palati.

IMG_1928

Antički mozaički podovi sa Carske palate u Sremskoj Mitrovici predstavljaju jednu od najbolje sačuvanih celina za praćenje razvoja umetnosti oblikovanja enterijera na prostoru Balkana u vreme kasnog Rimskog carstva.
Restaurirani fragmenti mozaika sa predstavom Merkura, koji su danas prvi put izloženi i prikazani javnosti, predstavljaju sam početak ovog Projekta.
U planu je sukcesivna restauracija svih mozaičkih podova na arheološkom lokalitetu Carska palata kao i izlaganje fragmenata mozaika na zidovima iz kasnije faze uređenja palate koji su pronađeni tokom arheoloških iskopavanja, a zatim podignuti i smešteni u depoe.

Projekat restauracije mozaika Carske palate Sirmijuma je sufinansiran iz velikog granta američkog Ministrstva za spoljne poslove i ambasadorskog fonda namenjenog za zaštitu kulturne baštine (koji se prosleđuje preko ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu) i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Ukupni troškovi finansiranja Projekta do danas iznose 176.657 američkih dolara. Realizacija Projekta je poverena Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture iz Beograda i Zavodu za zaštitu spomenika kulture iz Sremske Mitrovice uz podršku Grada Sremska Mitrovica.

IMG_1919

IMG_1913

IMG_1914

IMG_1916

IMG_1918

IMG_1927

IMG_1924

IMG_1925

IMG_1926

Možda Vam se svidi i