Praznik Vavedenje presvete Bogorodice

Sremska Mitrovica – Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Vavedenje presvete Bogorodice.

Praznuje se 21. novembra po starom, odnosno 4. decembra po novom kalendaru. Ovaj praznik je jedan od 12 velikih hrišćanskih praznika i krsna slava mnogih srpskih porodica.

U Sremskoj Mitrovici ovaj praznik je obeležen održavanjem Svete liturgije u Sabornom hramu Sv. velikomučenika Dimitrija.

Vavedenje je obeleženo crvenim slovom u bogoslužbenom kalendaru Srpske pravoslavne crkve kao zapovedni praznik, slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica, u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane, prvi put uvedena u hram Božji.

Činom Vavedenja Marijinog, kaže jevanđelsko predanje, sveti roditelji ispunili su zavet da će porod, kojeg dugo nisu imali, „predati Bogu na službu“.

Marija je, kao trogodišnje dete, u skladu sa zavetom roditelja, Joakima i Ane, da će, ako dobiju porod, dete dati u hram, dovedena u Jerusalim i uvedena u hram. Na ulazu u hram dočekao je otac Jovana Preteče, prvosveštenik Zaharije.

Kod Srba se ovaj dan još i zove Sveta Prečista. Na ovaj dan, koji se zove i Ženska Bogorodica, svetkuju se rodilje i nerotkinje, a mnogi se na ovaj dan i pričešćuju. U Srbiji je ovo usečni dan, dan kada se ne preduzimaju važniji poslovi. Osim onih koji ovaj dan svetkuju kao svoju slavu, ovo je i dan koji svetkuju stočari.

You May Also Like