Sremska Mitrovica – Protekla godina je godina čistih racuna. Tako je najavljen Zakon, koji je privrednicima omogucio mirovanje duga prema državi godinu ili dve.

Ako au privrednici svoje obaveze izmirivali svakog meseca, otpisivala se kamata, dug za zdravstveno osiguranje, i mogli su da plaćaju glavnicu u 24 rate.

Za velike firme mirovanje duga završilo se 31. decembra 2013. godine, dok će mala i srednja preduzeća i preduzetnici to pravo imati još godinu dana. Bar oni koji su uspeli da na vreme izmiruju obaveze.

Poreska uprava Srbije je objavila spiskove najvećih dužnika na dan 30. juna prošle godine, među kojima su aktivna pravna lica, preduzetnici, pravna lica u postupku restrukturiranja/privatizacije, pravna lica u stečaju i likvidaciji, pravna lica brisana iz registra i preduzeća kojima je oduzet PIB, među kojima su bili i privrednici iz Srema.

Mitrovačko preduzeće AD Mitrosrem, bilo je među najvećim aktivnim dužnicima u Srbiji. Na ime poreza ovo preduzeće dugovalo je preko 37 miliona dinara.

Rumska tri preduzeća na ovom spisku prednjačila su u dugovima. Borovica DOO -Transport, Ad Sremput Ruma i DOO Borovica Transport – Put PD, dugovali su zajedno, preko 181 milion dinara.

U septembru 2013. godine na novom spisku poreske uprave, kada su u pitanju privrednici, nije bilo većih promena. Dugovanja su ostala skoro ista.

Spisak najvećih dužnika – Preduzetnika na dan 30.09.2013.

Preduzetnici 30,09,2013_za objavljivanje
Spisak najvećih dužnika na dan 30.09.2013. godine – pravna lica

Aktivni

Pravna lica 30.09.3013. spisak za objavljivanje-2stecaj i likvidacija

Pravna lica 30.09.3013. spisak za objavljivanje-2 brisani

Pravna lica 30.09.3013. spisak za objavljivanje-2 oduzet pib

Pravna lica 30.09.3013. spisak za objavljivanje-2 restrukturiranje

Od svih aktivnih firmi nisu se mogli naplatiti dugovi, pre svega kod onih kod kojih je odloženo izvršenje ili je u toku postupak po žalbi.

Kod brisanih firmi posle stečaja, imovina prodata i srazmerno je namiren dug svih poverilaca, ali da su posle toga preduzeća ugašena, tako da više nema ni preduzeća, ni imovine iz koje se može naplatiti dug.

Ovi dugovi će, objašnjavaju poreznici, voditi kao sporna potraživanja. Što se tiče oduzetog PIBa, ovim firmama su oni oduzeti privremeno, te će se u slučaju vraćanja PIBa steći uslovi za naplatu duga.

Godinu dana primene Zakona nije opravdalo očekivanja – preko 60.000 preduzeća nije više na listi mirovanja, a pošto su im Poreska uprava i banke blokirale račune, mnoga su zatvorena ili pred gašenjem.

Možda Vam se svidi i