Sremska Mitrovica – Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine danas počinje kontrolu useva soje na teritoriji Srbije, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Posebna pažnja biće posvećena kontroli nedozvoljenog unošenja i gajenja GMO biljaka na teritoriji Republike Srbije. Nadležna inspekcija utvrdila je konkretne programe obilaska terena. Kontrole će se intenzivnije sprovoditi na prostoru Južnobačkog, Zapadnobačkog, Sremskog i Mačvanskog upravnog okruga.

Parcele na kojima je zasejana soja biće kontrolisane korišćenjem proteinskih test – traka za brzu detekciju genetički modifikovanih biljaka. U slučaju pozitivnih rezultata, biće uzeti uzorci radi zvanične laboratorijske potvrde GMO biljaka.

Za svaku parcelu sa koje budu uzeti uzorci inspektori će odrediti GPS koordinate radi utvrđivanja tačnih geodetskih podataka i vlasništva nad predmetnom parcelom.

Zakonom o GMO u Srbiji zabranjen je ovakav vid proizvodnje i prometa. Ako bude utvrđeno da ima površina na kojima ima GMO biljaka soje, usevi će biti uništeni, a protiv vlasnika će biti pokrenute kaznene mere u skladu s pomenutim zakonom, navedeno je u saopštenju.

Prema rečima Vladimira Vlaovića sekretar za poljoprivredu u Sremskoj privrednoj komori, svake godine i u Sremu inspekcija kontroliše njive zasejane pod sojom i ne veliki, ali ipak određeni broj njiva pod GMO sojom se otkrije, a zatim se usevi unište.

Soja je ove godine na sremskim njivama posejana na površini od 19.860 ha.

Možda Vam se svidi i