Sremska Mitrovica – Nakon nestašice petovalentne pentaksim vakcine, u sve državne apoteke na teritoriji opštine Sremska Mitrovica ponovo su stigle zalihe ove vakcine namenjene deci.

Đurđica Antić, načelnica Centralne apoteke Sremska Mitrovica potvrdila je informaciju da se od prošle nedelje u svim državnim apotekama može naci ova vakcina.

„Petovalentna „pentaksim“ vakcina u našim ustanovama sada ima u dovoljnim količinama. Prošle nedelje je stigla prva isporuka ove vakcine koja je bila dovoljna za tu nedelju, a ove nedelje već su u sve ustanove stigle nove količine koje su nadomestile nedostatak ovih vakcina u prethodnom periodu“, rekla je Antić.

Ona je dodala da nakon razgovora sa dobavljačima u narednom periodu ne očekuju da se ponovo javi nestašica ovih vakcina i da će se distribudija odvijati regularno i na vreme.

Od početka aprila, petovalentne vakcine koje se daju deci kao zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B i dečje paralize nisu mogle da se nađu na tržištu u Srbiji, što je roditeljima dece koja su primila prvu dozu napravilo probleme oko nabavke još dve doze za revakcinaciju.

Možda Vam se svidi i