Sremska Mitrovica – Od kraja ove ili početkom naredne godine pacijenti više neće dobijati papirne recepte za lekove u domovima zdravlja, već će lekari recepte elektronski prosleđivati apotekama, najavljuju iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje a prenose agencije.

Direktor RFZO Momčilo Babić rekao je da će, osim elektronskog recepta, biti uveden i elektronski uput, elektronsko zakazivanje, elektronske konsultacije i elektronski zdravstveni karton.

On je pojasnio da će svi lekari u 158 domova zdravlja u Srbiji i oko 1.000 apoteka biti umreženi u sistem izrade i izdavanja elektronskih recepata i da će na taj način više od 60 miliona papirnatih recepata, koliko se godišnje izda, biti zamenjeno elektronskim. „Tako ćemo uštedeti više od 100 tona specijalnog papira i uštedeti više od dva miliona evra, koliko sada trošimo za izradu i štampanje recepata“, naglasio je Babić.

Elektronski recept, pojašnjava on, podrazumeva mogućnost da se lek naruči SMS-om ili mejlom, a posebnu korist od ovoga osetiće hronični bolesnici, koji svakog meseca moraju da dođu kod izabranog lekara po terapiju. Ubuduće biće dovoljno da pošalju SMS ili mejl, a lekar zahvaljujući elektronskoj istoriji bolesti već zna koju terapiju pacijent koristi i može da pusti elektronski recept, tako da se lek uz overenu zdravstvenu knjižicu može podići u apoteci.

Babić objašnjava da je predviđeno da se zakazivanje pregleda kod specijalista u bolnicama i kliničkim centrima takođe obavlja elektronski i zakazivaće ih posebne službe u domovima zdravlja. Pacijenti koji izaberu da sami zakažu pregled kod specijaliste, takođe to mogu učiniti kompjuterski ili SMS- om.

You may also like