Sremska Mitrovica- Na Žitnom trgu u Sremskoj Mitrovici, na kući broj 32, danas je upriličeno svečano otkrivanje novopostavljene spomen ploče heroju Velikog rata, dr. Milanu Gačiću.

Otkrivanju ploče je, pored predstavnika lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica, prisustvovalo oko 30 Mitrovčana, prijatelja i poznanika dr. Milana Čačića, među kojima je bio i njegov unuk, sveštenik Slobodan Gačić.

Govoreći o delima svog dede, Slobodan Gačić je rekao da je Milan Gačić za svoju otažbinu bio spreman da da sve.

„Milan Gačić je učinio zavet svoga vremena a mi bismo imena svojih predaka trebali da nosimo sa ponosom, a isto tako svojim primerom trebali bismo da pokažemo drugima kako vredi živeti za svoju zemlju i za njen narod“, rekao je Slobodan Gačić.

Inicijativa za postavljanje spomen ploče potekla je od prijatelja i poznanika Milana Gačića, koji su na ovaj način želeli da ga sačuvaju od zaborava.

Tim povodom, Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture je rekao da će se postavljanjem ovog obeležja Grad Sremska Mitrovica odužiti Milanu Gačiću, heroju Velikog rata i da će se na ovaj način uspomena na njegova dela sačuvati.

„Zavod za zaštitu spomenika kulture je prihvatio inicijativu da se postavi spomen ploča Milanu Gačiću, jer je nepravedno bačen u zaborav. On je bio veliki junak i na ovaj način setićemo se ne samo Milana Gačića, nego i svih onih ljudi koji su imali osobine slične njegovim, a to su pre svega ljubav prema svojoj porodici i svojoj zemlji“, rekao je Šulaja.

Možda Vam se svidi i