Sremska Mitrovica – Pre samo nekoliko dana nevreme praćeno gradom pričinilo je dosta materijalne štete na ratarskim usevima i stambenim objektima na području Pocerine i delu Mačve, a najbezboljnije u ovoj i sličnim situacijama prolaze oni koji su osigurani.

Što se tiče odbrane od grada situacija sa protivgradnim raketama u Srbiji nije najsjajnija, s obzirom da je po jednoj protivgradnoj stanici raspoređeno 4,6 raketa, a optimalan broj raketa po stanici je 12.

U Sremu situacija sa protivgradnim raketama je malo bolja, na 120 protivgradnih stanica koliko ih ima na sremskoj teritoriji pored dodeljenih 4,6 protivgradne rakete, lokalne samouprave opština Sremska Mitrovica i Šid su prošle godine samoinicijativno obezbedile dodatni broj raketa.

Preventivno delovanje je mera koja se mora praktično primenjivati, potrebno je da se što veći broj ratarskih useva osigura od grada, i drugih vremenskih nepogoda kako bi eventualna šteta koju bi te vremenske nepogode mogle napraviti bile nadoknađene i svedene na minimum.

Velike štete u poljoprivredi izazvane gradom, pa i dugotrajnom sušom i poplavama, prisutne su gotovo unazad nekoliko godina na našem području. Osim protivgradne zaštite kao jedne od mera, ratari bi trebali da razmišljaju i o nabavci protivgradnih mreža, sistema za navodnjavanje i stavljanja u funkciju melioracionih kanala, jer bez toga savremena ratarska proizvodnja postaće nezamisliva.

Možda Vam se svidi i