Oprezno na fejsbuku

Sremska Mitrovica – Da li znate sve koje imate za „prijatelje“ na najpopularnijoj društvenoj mreži fejsbuku? Gledate li ko je „osnovao“ grupu u koju ste se učlanili i ko vas poziva na razna dešavanja?

Velike prednosti, ali ujedno i velike mane nailazimo kada su društvene mreže u pitanju, olakšana i brža komunikacija sa većim brojem ljudi, bolja obaveštenost, ali i pristup mnogim ličnim podacima takođe velikog broja ljudi.

U prethodnom periodu, u toku trajanja vanredne situacije informacije sa svih strana i delova zemlje, pa i sveta su se izuzetno velikom brzinom razmenjivale između velikog broj ljudi, pored informacija dolazilo je i do razmene dezinformacija. Kako biti siguran u ono što se pročita na društvenoj mreži? Kako biti siguran ko se krije iza profila i slike koja može biti preuzeta sa interneta i pripadati bilo kome?

Pre nekoliko dana pojavilo se obaveštenje i upozorenje o postojanju par grupa na fejsbuku koje su osnovali pedofili kako bi imali pristup velikom broju slika dece, s obzirom da su grupe bile namenjene roditeljima.

Pored ovakvih i sličnih grupa nije retka pojava grupa koje pozivaju na nasilje i bojkot određenih grupacija ljudi.

Potpuna zaštita podataka na društvenim mrežama nije moguća, ono što svaki pojedinac ukoliko želi da bude bezbedan na društvenim mrežama može da obrati pažnju na svoje objave, na slike koje deli sa drugim korisnicima, kao i na sigurnosna podešavanja koja svaka društvena mreža nudi.

You May Also Like