Odziv Mitrovčana na vakcinaciju i više nego dobar

Sremska Mitrovica- Prema podacima kojima raspolaže Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica od ukupno 2781 doze vakcina protiv sezonskog gripa, koliko je distribuirano ambulantama Doma zdravlja Sremska Mitrovica, skoro sve su potrošene.

“Interesovanje Mitrovčana za vakcinaciju je ove godine bilo odlično i u ovom trenutku dispanzeri u Sremskoj Mitrovici raspolažu sa 40 preostalih doza”, rekla je dr. Marije Lazarević, iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Ona je dodala i da zbog velikog interesovanja građana za vakcinaciju postoji potreba za novim dozama, pa će Zavod za javno zdravlje, ukoliko to bude bilo moguće, dobiti nove doze potrebnih vakcina.

“Zatražićemo od Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanovic Batut nove doze vakcina, pa ukoliko se steknu potrebni uslovi, postoji mogućnost da putem preraspodele iz drugih okruga dobijemo određenu količinu vakcina”, rekla je Lazarević.

“Prošle godine smo raspolagali sa približnim brojem vakcina i sve doze su potrošene jer je interesovanje Mitrovčana takođe bilo veliko, rekla je Marija Lazarević.

Ona je istakla da je najvažnije da se građani koji spadaju u visokorizičnu grupu, kao što su hronični bolesnici i starije osobe vakcinišu na vreme kako bi se sprečile moguće komplikacije.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, u zemlji se trenutno registruje niska aktivnost virusa gripa što je i očekivano za ovaj period godine.

U odnosu na isti period prošle sezone registruje se povećan broj obolelih od drugih akutnih respiratornih infekcija.

You May Also Like