Sremska Mitrovica – Od danas, pa do 15. juna počinje novi rok za podnošenje zahteva za povraćaj PDV-a za bebi opremu.

Roditelji će zahteve podnositi u nadležnim poreskim upravama širom Srbije, a da bi ostvarili pravo na povraćaj PDV-a, moraju ispuniti tri uslova:

– da Vaše dete nije starije od dve godine
– da ukupna primanja Vaše porodice nisu veća od 981.120 dinara godišnje
– da ne posedujete nekretninu vredniju od 23.914.800 miliona dinara (oko 200.000 e)

U toku detetove prve godine života možete vratiti PDV u iznosu do 40.880 dinara, a u toku druge godine taj iznos se smanjuje i iznosi 30.660 dinara.

Država će Vam vratiti PDV za sledeće artikle:
– mleko za odojčad
– kašice
– krevetac
– kolica
– stolica za hranjenje
– autosedište
– pelene

Potrebna dokumentacija:

Jedini podaci koji roditelj upisuje u zahtev za refundaciju jesu svoj JMBG, JMBG supružnika i JMBG deteta, iz kojih se mogu dobiti sve potrebne informacije (o državljanstvu, visini prihoda, roditeljstvu), tako da nema potrebe da se dostavljaju posebni dokumenti i dokazi.
Kupac hrane i opreme za bebe ostvaruje pravo na refundaciju PDV-a na osnovu pismenog zahteva koji se podnosi na Obrascu RFNB, odnosno Zahteva kupca hrane i opreme za bebe za refundaciju PDV organizacionoj jedinici Poreske uprave na čijem području podnosilac zahteva ima prebivalište.

Uz zahtev se podnose fiskalni isečci, fotokopije fiskalnih isečaka i spisak brojeva tih fiskalnih isečaka. Refundirani novac se uplaćuje na račun koji su roditelji, odnosno staratelji, naveli u zahtevu.

Od trenutka kada roditelj preda zahtev, prema zakonu, Poreska uprava rešenje mora da se donese za 30 dana. Kada se to rešenje dostavi, od tog trenutka novac mora biti isplaćen za 15 dana.
Do sada je porodicama izdato više od 20.000 rešenja za povraćaj novca.

Možda Vam se svidi i