Sremska Mitrovica – Zakon o radu, koji je Skupština Srbije usvojila prošle nedelje, stupa na snagu u utorak, 29. jula.

Izmene i dopune Zakona o radu treba da doprinesu sprovodjenju mera fiskalne politike u cilju unapredenja domaćih i stranih investicija u privredi, smanjenju “rada na crno” i povećanju zaposlenosti.

Zakon, pored ostalog predvidja pravo na naknadu po osnovu minulog rada od 0,4 odsto po godini rada isključivo kod aktuelnog poslodavca, a ne za sve godine staža.

Naknada zbog otkaza dobijenog kao tehnološki višak je minimum zbir trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada kod aktuelnog poslodavca, a pravo na otpremninu zbog odlaska u penziju nece više biti tri, već dve prosečne plate zaposlenog.

Izmene Zakona predvidaju i pravo na naknadu za noćni rad od 26 odsto, ali ne i naknadu za smenski rad.

Radni odnos na određeno vreme može da traje dve, umesto kao do sada godinu dana, pravo na korišćenje godišnjeg odmora zaposleni će dobiti posle mesec dana neprekidnog rada, a ne, kao do sada, posle šest meseci, a gubi se pravo na naknadu za neiskorišćen godišnji odmor, izuzev ako zaposleni dobije otkaz.

U tom slucaju zaposleni ima pravo da, ako nije koristio ceo ili deo godišnjeg odmora, dobije novčanu naknadu u visini osnovne zarade uvećane za minuli rad srazmerno neiskorišćenim danima odmora.

Nove izmene Zakona predvidaju smanjenje broja dana plaćenog odsustva sa sedam na pet za venčanje, porođaj supruge, teske bolesti članova porodice ili njihovu smrt, dok će za dobrovoljno davanje krvi zaposleni ubuduće dobiti dva slobodna dana.

Tokom godišnjeg odmora zaposleni će imati pravo na osnovnu zaradu uvećanu za minuli rad tokom tog meseca, a ne kao do sada na prosek svoje zarade iz prethodna tri meseca.

Ukoliko je zaposleni na prinudnom odmoru ima pravo na 60 odsto osnovne zarade uvecane za minuli rad, a ne kao do sada na prosek svoje zarade iz prethodna tri meseca.

Možda Vam se svidi i