Sremska Mitrovica – Od 1. januara 2015. godine prema najavi ministarke energetike Zorane Mihajlović, sva domaćinstva koja koriste daljinsko grejanje iz toplana moraće uvesti kalorimetre, na osnovu njih će se obračunavati i naplaćivati utrošena toplotna energija.

Zakon će po najavama, obavezati i sve one koji grade nove objekte da omoguće postavljanje podstanica u samim zgradama, dok će građani preko lokalnih samouprava, u čijoj su toplane nadležnosti, morati da regulišu uvođenje kalorimetra – novog mernog instrumenta.

Direktor „Toplifikacije“ Sremske Mitrovice Slavko Sladojević, rekao je da, što se tiče grada, već sada su ispunjeni određeni preduslovi za prelazak na naplatu po potrošnji.

„Imamo dosta stanova koji imaju već ugrađene kalorimetre, pogotovo nove zgrade gde su postojali tehnički uslovi za ugrađivanje kalorimetra, njih 204 korisnika od kojih samo njih 4 plaća više nego što bi plaćalo po metru potrošnje, i to je zato što svaki korisnik sam reguliše svoju potrošnju“ nastavlja Sladojević.

Oni koji nemaju tehničkih mogućnosti da pojedinačno ugrade kalorimetre toplifikacija je dužna da u podstanici koja snabdeva tu zgradu ugradi kalorimetar o trošku „Toplifikacije“, koji bi u tom slučaju služio kao obračunski, što bi značilo da se ukupna potrošnja zgrade deli na kvadratne metre stanova.

Postoje dve faze, prva koja se sastoji i delenju po metru kvadratom, i druga faza koja se sastoji u tome da se sa skupštinom stanara postigne dogovor o ugrađivanju delitelja toplote na svako grejno telo.
Ugradnja delitelja toplote toplote iznosila bi oko 50 eura po grejnom telu.
U zgradi u kojoj svi stanari ne žele uvesti delitelje toplote potrošnja će se obračunavati po metru kvadratnom, dok oni koji budu imali delitelje plaćaće po utrošku svakog od njih.
Merači toplote i ventili za stan od oko 60 kvadrata, koji obično ima pet radijatora, koštli bi oko 250 evra.

Prema analizama koje je sprovela Toplifikacija što se tiče zgrada većina građana bi smanjila svoju potrošnju.

Država će u narednih mesec ili dva raspisati tender za uvođenje kalorimetara u određene ustanove i stambene zgrade, najavljuje ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Sva domaćinstva koja koriste daljinsko grejanje iz toplana moraće od 1. januara 2015. godine da uvedu kalorimetre, na osnovu kojih će biti obračunata i naplaćivana utrošena toplotna energija, a država će pomoći u njihovoj nabavci, najavili su u ministarstvu energetike.

Ovakav sistem naplate uobičajen je u evropskim zemljama, a Srbiju zakon obavezuje da ga primeni od januara 2015. godine.

You may also like