Sremska Mitrovica – Radna grupa za izradu zakona o radu koju čine predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca trebalo bi danas da počne rad.

Kako je najavljeno, cilj je da se zakon donese do 30. juna, a radna grupa će se od danas baviti definisanjem da li je potrebno da se donese potpuno novi zakon o radu ili da se radi na izmenama postojećeg. Dogovoreno je da se članovi radne grupe ubuduće sastaju jednom u 15 dana kako bi se pratila dinamika rada na zakonu.

Tekst Nacrta zakona sa Obrazloženjem i Pregledom odredaba Zakona o radu koje se menjaju, kao i Obrazac za dostavljanje predloga, sugestija, inicijativa i komentara na Nacrt zakona, postavljeni su na sajt Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i na portalu e-uprave.

Prethodna radna grupa pripremila je ranije nacrt izmena Zakona o radu, koji je bio na javnoj raspravi od 18. decembra do 10. januara. Iz te grupe sindikati su istupili, jer nisu bili zadovoljni većinom predloženih rešenja, a glavne zamerke su bile rad na određeno vreme, način isplate otpremnina, minuli rad, a protivili su se i predloženim fleksibilnim oblicima zapošljavanja, kao i tome što je rasprava zakazana u vreme najvećih praznika.

Predstavnici S S S S i UGS Nezavisnost organizovali su 23. januara u preduzećima i ustanovama u Srbiji jednosatni štrajk upozorenja, a 24. januara štrajk radnika preduzeća u restrukturiranju, nakon čega ih je primio premijer i obećao da će Socijalno-ekonomski savet ponovo razmatrati i izmene zakona o stečaju i privatizaciji, čiji su predlozi bili u skupštinskoj proceduri, a da će za zakon o radu biti formiran poseban tim.

Možda Vam se svidi i