Sremska Mitrovica- Od danas sva vozila koja učestvuju u saobraćaju moraće da imaju zimsku auto-opremu, podsetio je Auto-moto savez Srbije.
Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, podrazumeva da vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.

U zimsku opremu spadaju četiri zimska pneumatika kod kojih dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetra, u prtljažniku odgovarajući lanci za sneg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije koji se, u slučaju potrebe, postavljaju na najmanje dva pogonska točka.

Neposedovanje propisanih pneumatika tretira se kao teža tehnička neispravnost i kazna koju saobraćajna policija može naplatiti, a iznosi od 6.000 do 20.000 dinara za fizičko lice, odnosno od 100.000 do 800.000 dinara za pravno lice.

Policajac ima pravo i da isključi iz saobraćaja vozilo koje nema zimske pneumatike i ostalu opremu, ako se ne koriste u skladu sa propisima.

Kako ističe AMSS važno je znati da, u slučaju saobraćajne nezgode uzrokovane nedostatkom zimskih pneumatika, vozač i vlasnik takvog vozila imaju obavezu da sami plate svu nastalu materijalnu i nematerijalnu štetu.

Možda Vam se svidi i