Sremska Mitrovica – Nadzor nad virusom gripa u novoj sezoni počinje od danas, prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), najavili su u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Epidemiološka situacija je uobičajena za ovo doba godine. Registruje se povećanje učestalosti obolevanja od respiratornih infekcija, čemu su doprineli hladnije vreme i povratak dece u školu, rekla je Tanjugu epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, dr Bojana Grgić.

Prema raspoloživim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije učestalost obolevanja od respiratornih zaraznih bolesti je manja nego u isto vreme prethodne dve godine.

Tako je u avgustu prijavljeno 7. 795 osoba obolelih od respiratornih infekcija, dok su u istom periodu prošle godine prijavljena 11. 653 slučaja, a u 2012. godini 12.633 slučaja obolevanja od respiratornih zaraznih bolesti.

Dr Grgić je istakla da, sa uspostavljanjem nadzora nad sezonskim gripom, treba da počnu i pripreme za distribuciju vakcina protiv gripa čiji će sastav, prema preporukama SZO, biti potpuno isti kao za prethodnu sezonu.

Možda Vam se svidi i