Sremska Mitrovica – Prema analizama Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koji pojačano kontroliše ispravnost vode za piće u područjima ugoženim poplavama i podzemnim vodama, voda iz seoskih vodovoda u naseljenim mestima Morović i Višnjićevo u opštini Šid, nije za upotrebu.

Pokrajinski štab za vanredne situacije obezbedio je za stanovnike ovog sela, kao i za stručne timove za odbranu od poplava i spasilačke ekipe iz zemlje i inostranstva koje se ovde nalaze, flaširanu vodu za piće i dve cisterne sa pitkom vodom, dok se situacija ne smiri i vodovodi ne saniraju.

U Vojvodini je na današnji dan, prema evidenciji Crvenog krsta Vojvodine, smešteno 3.325 osoba evakuisanih iz poplavljenih područja. Smanjen je broj u kolektivnim centrima. U prihvatnim centrima u Šidu, Rumi, Sremskoj Mitrovici i Staroj Pazovi nalazi se 656 osoba. Međutim, povećan je broj ljudi koji su u privatnom smeštaju. U skoro svim opštinama u Vojvodini u porodičnom smeštaju je 2.669 osoba, koje su se prijavile organizacijama Crvenog krsta. Jedan broj prijavljenih je iz Republike Srpske. U saradnji sa centrima za socijalni rad, obezbeđuje se pomoć u neophodnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima. Prihvatni centri su pod stalnim nadzorom mobilnih epidemioloških ekipa i pokrajinske sanitarne inspekcije. U svim objektima su obezbeđeni neophodni sanitarno-higijenski uslovi u smislu smeštaja, vode, hrane, održavanja lične higijene i uklanjanja otpadnih materija.

Pokrajinski štab za vanredne situacije je konstatovao da su u toku aktivnosti omogućavanja i normalizacije saobraćaja na putnim pravcima Novi Sad – Irig, preko Iriškog venca, Rakovac-Zmajevac-Vrdnik i Novi Sad-Inđija, stari Novosadski put preko Banstola, za sve kategorije vozila, uz ograničenja koja postoje na putu.

Možda Vam se svidi i