Sremska Mitrovica – U organizaciji Udruzenje bubrežnih invalida grada Sremska Mitrovica danas je u prostorijama Muzeja Srema obeležen Svetski dan bubrega.

U prisusutvu predsednika, saradnika i članova ovog udruženja Svetski dan bubrega je obeležen promocijom zdravog bubrega ali i predavanjima o bolesti bubrega.

Vladimir Srbljanin, predsednik Udruženje bubrežnih invalida grada Sremska Mitrovica je rekao da mitrovačko udruženje trenutno broji oko 70 članova, koji se svakodnevno, kroz raznovrsne aktivnosti, zajedno bore protiv bolesti bubrega.

Uz saradnju sa lokalnom samoupravom, koju je Srbljanin ocenio kao odličnu, i finansijsku pomoć donatora, ovo udruženje uspeva da za svoje članove organizuje razne radionice, predavanja, sportske aktivnosti, putovanja i posete kulturnim ustanovama.

Doktorka Ana Cvetinčanin, šef hemodijalize u Sremskoj Mitrovici je, ističući važnost postojanja ovakvog udruženja, ukazala i na probleme sa kojima se pacijenti svakodnevno susreću.

„Kada dođe do otkazivanja bubrega, postoje dva rešenja, prvo je lečenje zamenom funkcije bubrega raznim vrstama dijalize a drugo je transplantacija. Na ovaj način se pacijentu može produžiti život, ali je isto tako važno da se svakodnevno održava i kvalitet života“, rekla je Cvetičanin, koja je dodala da se upravo kroz različite aktivnosti koje Udruženje bubrežnih invalida grada Sremska Mitrovica sprovodi u radu sa svojim članovima može poboljšavati kvalitet života pacijenata kojima su oboleli ili odstranjeni bubrezi.

Dan bubrega

You may also like