Pripadnici oklopnih jedinica Vojske Srbije obeležili su svoj dan, 31. oktobar, u znak sećanja na taj datum 1941. kada su prvi put ustaničke jedinice upotrebile dva tenka u borbi za oslobođenje Kraljeva.

Smotra

U kasarnama Boško Palkovljević Pinki“ u Sremskoj Mitrovici i Prve brigade „Bačka“ u Bačkoj Topoli vojničkom svečanošću i defileom jedinica obeležen je Dan roda oklopnih jedinica.

Svelanim defileom obeležen Dan oklopnih jedinica
Tokom godina oklopne jedinice – tenkovi i razne vrste transportera su usavršavani, ali su zadržali značaju ulogu u ispunjavanju zadataka oružnih snaga, posebno u podršci pešadiji prilikom ofanzivnih dejstava.

Oklopne jedinice u Vojsci Srbije raspoređene su u tenkovske i mehanizovane bataljone, a zadržani su uglavnom najmoderniji tenkovi M-84 i nešto manji broj popularnih T-72.

Pripadnicima oklopnih jedinica vojne praznika čestitali su ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

U okviru obeležavanja praznika, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić primio je delegaciju roda oklopnih jedinica koju je predvodio komandant Treće brigade Kopnene vojske brigadni general Želimir Glišović.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti iz društvenog, kulturnog i verskog života dva grada.

Možda Vam se svidi i