Novogodišnja jelka potencijalni izvor alergija

Sremska Mitrovica – Iznenada su vam se javili alergijski simptomi? Kašalj, kijavica, suzenje očiju? Možda je novogodišnja jelka krivac?

Jedan od potencijalnih alergena u ovom periodu svakako predstavljaju novogodišnje jelke, kako veštačke, tako i prirodne.

Glavni krivac koji izaziva alergije kod prirodnih jelki jeste smola sa ovog četinara, čijim udisanjem može doći do pojave alergijskih reakcija, koja se manifestuje kašljem, kijavicom, svrabom u nosu i očima, zamorom i problemom sa spavanjem.

jelka

Prema jednom istraživanju čak 53 različita tipa smole se stvara kako na stabli, tako i na iglicama prirodnih jelki. Od toga, 70 odsto može da uzrokuje simptome kao što su svrab u nosu, crvenilo očiju, nedostatak vazduha, bolove u grudima, probleme sa sinusima, osećaj iscrpljenosti i nesanicu. Identifikovane su neke vrste smole koje mogu čak da dovedu do dugoročnih problema sa plućima i ozbiljnijim zdravstvenim stanjima kao što su bronhitis i upala pluća.

Ova smola prirodno se razvija na drveću četinara, ali se uvećava čim unesete drvo u udobnu i dobro ugrejanu prostoriju.

Kako bi smanjili mogućnost razvijanja alergijskih reakcija na smolu koja se stvara na jelkama, preporučljivo je da jelku ostavite neko vreme napolju kako bi se dobro osušila, kao i da je nakon praznika odmah iznesete iz kuće.

Što se tiče veštačkih jelki one su izuzetno pogodne za skupljanje čestica pračine na njihovim granama i iglicama, pa samim tim alergiju koju oni izazivaju jeste u suštini alergija na prašinu koja je inače u ovom periodu učestalija kod ljud sklonih alergijskim reakcijama.

Ovde se takođe preporučuje da jelka što kraći period bude u kući, kao i čišćenje grana koliko je to moguće.

You May Also Like