Sremska Mitrovica – Dok polaganje male mature predstavlja problem osmaka, roditelji sedmaka imaju drugi problem, a to je kupovina knjiga za osmi razred.

Da li nasleđivanje knjiga od starijih braća i sestra, rođaka i prijatelja, kupovina polovnih udžbenika kao jeftinija solucija neće biti moguće, kao i istinitost priče o novim udžbenicima proverili smo u osnovnim na teritoriji opštine.

Nakon povratka iz škole Tihomir T. učenik sedmog razreda osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod“ iz Mačvanske Mitrovice, rekao je roditeljima da im je nastavnica srpskog jezika napomenula da će za osmi razred svi morati da kupe nove udžbenike.

Priča o novim knjigama je povezana sa pričom o novim izdavačima, ali kako su nam iz škola rekli jedino što se menja, a tiče se knjiga u osnovnim školama jesu knjige iz engleskog. Knjiga iz engleskog jezika je osavremljena i u njoj će biti objedinjen nastavni plan i program za sedmi i osmi razred.

Pedagog osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki“, Zorica Babić je izjavila da su priče o novim knjigama neosnovane i da naznaka za menjanjem izdavača kao i opcija obaveznog menjanja celokupne literature koja je neophodna za pohađanje nastave nije realna, tako da roditelji mogu da odahnu.

Prema zakonu svaki nastavni i profesor u osnovnoj i srednjoj školi na teritoriji Republike Srbije ima pravo da se opredeli za izdavača po čijoj će knjizi da održava nastavu, ali i ukoliko dođe do toga da neko od učenika ne poseduje knjigu za koju se nastavnik opredelio praćenje nastave je regularno s obzirom da su razlike između knjiga minimalne.

Suma koja bi se trebala izdvojiti za nov komplet udžbenika je nešto viša od 12 500.

Možda Vam se svidi i