Sremska Mitrovica – Prof. dr Zorana Mihajlović, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine, prošle nedelje je, u Vladi Republike Srbije, predstavila novi izgled računa za električnu energiju, koji je, u saradnji sa Ministarstvom i Agencijom za energetiku, pripremilo Privredno društvo “EPS Snabdevanje”, deo sistema „Elektroprivrede Srbije“.

Ministar Mihajlović je istakla da su ovom izmenom otklonjene nejasnoće i uvažene primedbe građana, te da će novi račun na adrese kupaca stići najverovatnije u februaru.

Novi račun na prvoj strani sadrži iznos koji građani treba da plate za utrošenu električnu energiju, uključujući stari dug i RTV pretplatu, kao i grafički prikaz potrošnje, uz poređenje sa potrošnjom u istom mesecu prethodne godine – rekla je Mihajlović.

Na poleđini računa biće prikazan obračun troškova sastavljen iz tri glavna elementa. Prvi element čine fiskni troškovi obračunske snage i javnog snabdevača i podaci o potrošnji električne energije.
Popust za redovnu potrošnju od pet odsto, naknada za povlašćene proizvođače iz obnovljivih izvora energije, umanjenje računa za energetski zaštićene kupce i porez na dodatu vrednost (PDV) čine drugi element. Poslednji segment je obračun za RTV pretplatu koji je predviđen Zakonom o radiodifuziji.

Dejan Vasić, direktor PD „EPS Snabdevanje“, naglasio je da će novi račun biti pregledniji, ali da je neophodan uslov za ovakav račun mogućnost dvostranog štampanja.
Ljubo Maćić, predsednik Saveta Agencije za energetiku, objasnio je da je složeniji prikaz obračuna potrošnje na drugoj strani računa posledica postojećeg tarifnog sistema, čija je uloga da spreči neracionalnu potrošnju.
Novi račun rađen je po uzoru na račune susednih zemalja, država Evropske unije i Australije.

Možda Vam se svidi i