Sremska Mitrovica – Konačno su se stekli svi uslovi da banke ozbiljno smanje kamate na kratkoročne dinarske kredite.

Pojedine su to već i učinile. Smanjenjem referentne kamatne stope, od koje najviše zavisi cena zajma u domaćoj valuti i dovođenjem inflacije na najniži nivo za poslednjih sedam godina, banke mogu da koriguju i svoje marže na pozajmice.

Do sada su kamate na najtraženije gotovinske kredite bile u proseku od 17,2 do 26 odsto na godišnjem nivou, a sada su od 15,9 do 23 odsto, s tendecijom da još budu niže.

Najnovije mere Narodne banke Srbije uticaće da cena ne samo odobrenih keš kredita već i novih bude još niža, pre svega zbog pada belibora (dinarske kamatne stope od koje zavisi cena zajma) i marži banaka koje su do sada bile od sedam do 15 odsto.

Finansijsko tržište Srbije je u petak već odreagovalo na smanjenje referentne kamate sa 9,50 na devet odsto i belibor je pao za oko 0,3 odsto. Tako, belibor na mesečnom nivou sada iznosi 8,14 odsto, tromesečno 8,51, a na šestomesečnom nivou 8,81 odsto.

Neke banke kamate koriguju svakog meseca, a većina svaka tri meseca. To znači da će pojedini građani prve rezultate smanjenja belibora osetiti već sa ovomesečnom ratom, dok će ostali sačekati jun… Da bi pridobile što više klijenata, banke sa manjim učešćem na tržištu smanjuju i marže, tako da se gotovinski zajam nudi po kamati već od 16,90 odsto.

Tako, na primer, klijent koji je otplaćivao ratu od 9.231 dinar u martu, sledećeg meseca će platiti oko 170 dinara manje. S obzirom na kretanje inflacije, centralna banka može da nastavi sa obaranjem referentne kamatne stope.

Možda Vam se svidi i