Sremska Mitrovica – Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, aktivnost virusa gripa je i dalje niska na teritoriji Srema.
Registruju se pojedinačni slučajevi oboljenja sličnih gripu, neretko i obolevanje više članova porodice, ali je broj obolelih na nivou uobičajenom za vanepidemijski period.
U protekloj nedelji, trend porasta oboljenja sličnih gripu registrovan je na teritoriji Stara Pazova, Inđija i
Šid, dok je stabilan ili opadajući trend registrovan na teritorijama ostalih opština.

Od početka 2014 godine, Odeljenje epidemiologije, Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, testiralo je na virus gripa 14 osoba, od kojih je kod jedne osobe sa teritorije opštine Šid i jednog deteta sa teritorije opštine Sremska Mitrovica, potvrđena infekcija virusom gripa AH1N1pdm 09.
Kod dva deteta sa teritorije Sremske Mitrovice i jednog sa teritorije opštine Ruma potvrđena je infekcija
virusom gripa AH3N2, a kod jednog deteta sa teritorije opštine Ruma uzrasta 0-4 godine infekcija respiratornim sincicijelnim virusom, dok je jedan uzorak u procesu virusološke obrade.

Laboratorijski su potvrđena i tri slučaja oboljenja od teške akutne respiratorne bolesti uzrokovane virusom gripa kod jedne osobe iz Stare Pazove (virus tipa H3N2), jedne iz Šida (virus tipa H1N1 pdm 09) i jedne osobe iz Iriga (virus tipa H3N2) hospitalizovanih van teritorije sremskog okruga.
Analizu uzoraka je izvršio Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Iz Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica podsećaju da se grip najčešće manifestuje visokom temperaturom, glavoboljom, jezom, drhtavicom i bolovima u mišićima, suvim kašljem i kijavicom.
Pacijenti koji imaju ove simptome, posebno ako imaju neko hronično oboljenje, treba da se jave svom lekaru.
Terapija je simptomatska (analgetici, antipiretici, vitamin C , dekongestivi) uz preporuku za unošenje
puno tečnosti i mirovanje.

Možda Vam se svidi i