Sremska Mitrovica – Predsednik sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić izjavio je sinoć da je Sindikat relativno zadovoljan efektom štrajka, kao i da se nastavljaju razgovori sa predstavnicima Ministarstva zdravlja.

doktor1

Naredne srede, 12. novembra nećemo organizovati štrajk, a odluku o tome da li ćemo protestovati svake sledeće srede do kraja meseca, kao što smo planirali, donećemo naknadno, kazao je Savić. „Sa predstavnicima ministarstva zdravlja danas u 13.30 nastavljamo planirane razgovore o platnim razredima“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, sprazum o najvećem delu kolektivnog ugovora postignut je, ali da bi on bio konačan neohodna je i saglasnost ministarstava finansija i rada, Uprave za bezbednost i zdravlje na radu i RFZO.
Savić je naveo da je moguće da Sindikat, ukoliko svi dogovori o platnim razredima i kolektivnom ugovoru budu postignuti, povuče odluku o štrajku.

Gostujući u Kažiprstu, u Vestima B92, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da nema pregovora o odustajanju od odluke o smanjenju plata, a da je sve drugo – prihvatljivo. „Ja sam ponosan na radnike u zdravstvu zbog ovoga što su uradili danas, a to je da niko od pacijenata nije ostao bez usluge, odnosno da nije ostao bez pregleda ili da nije operisan. Mi smo u razgovorima i ono što smo se saglasili jeste da je zajednički cilj da popravimo situaciju jer ne znam ko bi više od mene želeo da se situacija popravi i da napravimo rezultat u toku mog mandata“, rekao je Lončar.

On je dodao i da je današnji štrajk ranije bio najavljen, ali da je dogovoreno da neće biti štrajka svake srede kako je prethodno bilo rečeno. „To je dogovor sa sindikatima i mi nastavljamo sa pregovorima. Što se tiče platnih razreda, tu smo se dogovorili. Što se tiče kolektivnih ugovora, od 150 stavki za oko 140 smo se dogovorili, a preostalih 10 ne zavise samo od Ministarstva zdravlja“, kaže Lončar. On je rekao i da lekari, niti bilo ko drugi, neće biti izuzet iz odluke o smanjenju plata.

Lekari su pomoć pacijentima ukazivali samo u hitnim slučajevima, trudnicama i deci. „Štrajk je održan u više od 110 ustanova i sproveden je uz minimum procesa rada“, kaže Dunja Cibrić, predsednica sindikata zaposlenih u zdravstvu Vojvodine.

U mitrovačkoj Bolnici i Domu zdravlja, lekari nisu radili jedan sat.

Možda Vam se svidi i